08.12.2022
În atenția farmaciilor comunitare și de circuit închis – Referitor la rata scăzută de decomisionare
Data de 09 februarie 2019 a marcat inaugurarea Sistemului European de Verificare a Medicamentelor (SEVM), respectiv implementarea la nivel național a Sistemului Național de Verificare a Medicamentelor (SNVM), platformă de verificare prin care persoanele autorizate să elibereze medicamente către populație, pot verifica autenticitatea unui medicament și, în cele din urmă, la eliberare, să-l decomisioneze.
Întreaga activitate legată de serializarea medicamentelor și buna funcționare a sistemului de verificare este supravegheată, conform atributiilor legale, de ANMDMR (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România) iar în ultima perioadă s-a observat o rată scăzută a decomisionării pachetelor de medicamente în SNVM.
Rata de decomisionare reprezintă numărul de decomisionări cu succes pentru tranzațiile de eliberare raportat la dimensiunea pieței țării respective.
În România, din date disponibile în SNVM, până la 40% din pachetele de medicamente serializate sunt eliberate către pacienți fără a fi decomisionate în sistem.
Acest lucru arată clar o neîndeplinire a obligațiilor legale ale persoanelor autorizate să elibereze medicamente către populație conform Regulamentului Delegat (UE) 2016/161, Art.25, respectiv afectarea în mod direct a siguranței pacienților prin neverificarea finală a autenticității medicamentelor eliberate.
Reamintim pe această cale conștientizarea importanței acestui sistem pentru siguranța pacienților și bineînțeles, importanța respectării obligațiilor legale.