In anul 2015, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) si-a asumat o noua atributie. Astfel, din luna februarie Agentia a gestionat adresa de e-mail lipsamedicament@anm.ro, creata la cererea Ministerului Sanatatii.
Este demn de subliniat faptul ca raportul Agentiei Europene a Medicamentului (EMA) pentru anul 2015 analizeaza initiativele institutiei coordonatoare a retelei de autoritati competente din UE pentru a preveni discontinuitatile in furnizarea de medicamente catre populatie, care reprezinta un risc semnificativ pentru sanatatea publica.
Nu este mai puţin adevarat faptul ca in ultimii 10 ani se manifesta tendinta ca, la nivel global, discontinuitatea in aprovizionarea cu medicamente sa devina o mare problema, cu o accentuare crescuta a acestui fenomen în UE, cu un impact potential negativ asupra ingrijirii sanatatii bolnavilor europeni, din cauze multiple (probleme de fabricatie, politica de preturi la medicamente, exportul paralel etc.).
ANMDM sustine, in deplin acord cu EMA, ca in aceasta situatie se impune o colaborare eficienta intre diferitele parti interesate si autoritatile de reglementare, o buna comunicare intre fabricanti, distribuitori si autoritati. Este un punct de vedere pe care ANMDM l-a sustinut in cadrul intalnirilor de lucru cu reprezentantii detinatorilor de autorizatii de punere piata/fabricantilor, distributiei angro, asociatiilor de pacienti.

Pentru a informa despre lipsa unui medicament va rugam sa trimiteti mail la adresa lipsamedicament@anm.ro