• Anunt important

  06.09.2019
  In atentia tuturor distribuitorilor de dispozitive medicale si utilizatorilor
  In data de 06 august 2019, ANMDMR a fost informata despre un caz de furt de dispozitive medicale, anchetat de autoritatile din Spania, dupa cum urmeaza:
  PRODUS SERIE
  1 FUJIFILM EG-530 FP 3G374A844
  2 FUJIFILM EG-530 FP 1G374K036
  3 FUJIFILM EG-530 FP 1G374K552
  4 FUJIFILM EG-530 FP 1G374K903
  5 FUJIFILM EC-530 FL 1C654K113
  6 FUJIFILM EC-530 FL 4C654A221
  7 FUJIFILM EC-530 FL 3C654A381
  8 FUJIFILM EC-530 FL 1C654K195
  9 FUJIFILM EC-530 FL 1C654K198
  10 FUJIFILM EC-530 FL 1C654K444
  Pentru a preveni reintroducerea acestor produse in lantul legal de distributie, va rugam sa manifestati prudenta maxima si va asigurati ca produsele pe care le primiti provin de la distribuitori avizati. In cazul in care primiti oferte suspecte, va rugam sa ne informati de urgenta. Insp. Spec. Georgeta H

 • Anunt important

  30.08.2019
  In atentia persoanelor interesate
  Incepand cu 28.08.2019, solicitarile pentru emiterea unui certificat de libera vanzare dispozitive medicale vor fi insotite de documentele ce sustin solicitarea si de Formularul “Cerere pentru eliberarea unui certificate de libera vanzare dispozitive medicale”, completat. Formularul poate fi descarcat de la adresa https://www.anm.ro/dispozitive-medicale/formulare-si-tarife/. Nu vor fi inregistrate solicitarile ce nu vor fi insotite de acest formular.

 • Anunt important

  04.07.2019
  In atentia persoanelor interesate
  ANMDM informeaza cu privire la dispozitivele medicale DERMAPEN 4 (MicroNeedles), producator EQUIPMED USA, SUA
  Potrivit unei anchete desfasurate de ANMDM ca urmare a identificarii pe piata din Romania a dispozitivelor medicale DERMAPEN 4 (MicroNeedles), producator EQUIPMED USA, SUA si a informatiilor obtinute cu aceasta ocazie de la Organismul Notificat TÜV Süd Product Service GmbH, Germania (0123), marcajul CE0123 este aplicat incorect pe aceste produse, acestea nefiind evaluate din punct de vedere al conformitatii de acest Organism Notificat.
  In aceste conditii,dispozitivele medicale DERMAPEN 4 (MicroNeedles),producator EQUIPMED USA, SUA nu au urmat procedura de evaluare a conformitatii aplicabila clasei de risc, potrivit cerintelor de reglementare din Directiva 93/42/EEC privind dispozitivele medicale, cerinte obligatorii in vederea introducerii pe piata Uniunii Europene a dispozitivelor medicale.
  Avand in vedere posibilul impact negativ asupra sanatatii persoanelor, ANMDM atentioneaza persoanele fizice, unitatile sanitare, cabinetele medicale si societatile comerciale cu activitati de comercializare dispozitive medicale sa nu achizitioneze sau sa opreasca imediat de la utilizare si sa returneze la furnizori dispozitivele medicale DERMAPEN 4 (MicroNeedles), producator EQUIPMED USA, SUA purtatoare de marcaj CE0123, precum si sa transmita de urgenta la ANMDM orice informatie detinuta referitoare la aceste produse (ex. lantul de distributie / data achizitiei / loturile etc).

 • Anunt important

  04.07.2019
  In atentia persoanelor interesate
  Tabel cu unitatile (unitati sanitare, producatori, importatori, distribuitori, prestatori de servicii – dispozitive medicale) sanctionate cu amenda contraventionala de Departamentul Reglementare, Autorizare, Supraveghere Piata DM din cadrul ANMDM, in perioada 01.01.2019 – 30.06.2019.
  descarca documentul…

 • Anunt important

  02.07.2019
  In atentia profesionistilor din domeniul sanatatii si institutiilor sanitare
  Comisia Europeana a publicat Fisa informativa pentru profesionistii din domeniul sanatatii si institutiile sanitare cu privire la modificarea legislatiei privind dispozitivele medicale.
  Gasiti in acest document informatii cu privire la principalele modificari aduse de noile regulamente, la etapele de tranzitie si la aplicabilitate.
  descarca documentul…

 • Anunt important

  09.05.2019
  In atentia persoanelor interesate
  lnregistrarea o singura data in baza nationala de date a dispozitivelor medicale
  Referitor la anuntul din data de 17.04.2019 privind notificarea ANMDM o singura data cu privire la punerea in functiune pe teritoriul Romaniei, recomandam ca anterior depunerii dosarelor de notificare sa consultati Baza nationala de date a dispozitivelor medicale, accesand link-ul: https://www.anm.ro/nomenclator-dm/. Daca dispozitivul medical pe care l-ati pus in functiune se regaseste inregistrat in baza de date, nu mai este necesar sa depuneti formularul F3 in vederea notificarii.

 • Anunt important

  03.05.2019
  In atentia persoanelor interesate
  Clarificari privind documentele depuse de furnizorii de dispozitive medicale la licitatii
  Ca urmare a multiplelor informatii ajunse in atentia Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), conform carora in cadrul procedurilor de achizitie (directa / licitatie publica) desfasurate de unitatile sanitare din Romania se solicita, ca document eliminatoriu, dovada obtinuta de furnizor de la ANMDM ca urmare a notificarii privind punerea in functiune a respectivului dispozitiv medical, efectuate potrivit Ordinului ministrului sanatatii nr. 1009/2016 (OMS 1009/2016) privind inregistrarea dispozitivelor medicale in baza nationala de date, atragem atentia urmatoarelor prevederi legale in vigoare:
  descarca documentul…

 • Anunt important

  17.04.2019
  In atentia persoanelor interesate
  Avand in vedere obligativitatea respectarii prevederilor art. 9 ale OMS nr. 1009/2016 privind inregistrarea dispozitivelor medicale in baza nationala de date, in conformitate cu dispozitiile art. 2 pct. 8 din HG nr. 54/2009 privind conditiile introducerii pe piata a dispozitivelor medicale si ale art. 2 pct. 27 din Regulamentul (UE) 2017/745 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale, de modificare a Directivei 2001/83/CE, a Regulamentului (CE) nr. 178/2002 si a Regulamentului (CE) nr. 1223/2009 si de abrogare a Directivelor 90/385/CEE si 93/42/CEE ale Consiliului, va comunicam urmatoarele:
  ANMDM va fi notificata o singura data, cu privire la punerea in functiune pe teritoriul Romaniei a dispozitivelor medicale de catre producator, reprezentantul autorizat al producatorului, importator sau distribuitor, atunci cand dispozitivul medical este pus la dispozitia utilizatorului final.

 • Anunt important

  11.04.2019
  In atentia persoanelor interesate
  Ca urmare a informatiilor primite de la National Institute of Pharmacy and Nutrition Directorate of Device Testing and Clinical Engineering, Ungaria (EMKI), Organismul Notificat 1011 implicat in evaluarea conformitatii dispozitivelor medicale Suturi chirurgicale neresorbabile cu / fara ac (Non-absorbable surgical sutures with and without needles), producator ASPIDE SUTURES, Franta cu cerintele aplicabile din Directiva 93/42/EEC privind dispozitivele medicale, conform carora Certificatul de conformitate EC nr. 5-755-200-1403 emis de acest organism in data de 28.03.2014 (valabil pana la 27.03.2019) a fost retras incepand cu data de 30.09.2016, pentru asigurarea protectiei pacientilor, ANMDM, in calitate de Autoritate Competenta in Romania in domeniul dispozitivelor medicale, solicita tuturor unitatilor sanitare si societatilor comerciale care au achizitionat suturi chirurgicale nesterile sau sterile fabricate de acest producator dupa data de 30.09.2016 sa le opreasca imediat de la utilizare si sa le returneze societatilor distribuitoare.

 • Anunt important

  29.03.2019
  In atentia persoanelor interesate
  ANMDM informeaza cu privire la utilizarea produsului MEAPLASMA TM Blood collection systems
  In urma controalelor de supraveghere de piata desfasurate de inspectorii ANMDM, au fost identificate produsele MEAPLASMA TM Blood collection systems (denumire de pe eticheta ambalajului colectiv)/ PRP kit MEAPLASMA TM (denumire care se regaseste in instructiunile de utilizare), producator Zhejiang Gongdong Medical Technology Co., Ltd, China, neconforme.
  Dispozitivele medicale au fost comercializate si utilizate in scopul obtinerii de plasma imbogatita din sangele pacientului, plasma care se reinjecteaza in organism, in conditiile in care atat Organismul Notificat TUV SUD Product Service GmbH, Germania (0123) cat si Reprezentantul autorizat in Uniunea Europeana al producatorului Zhejiang Gongdong Medical Technology Co., Ltd, China, respectiv Shanghai International Holding corp.GmbH (Europe)- Germania au declarat ca acest dispozitiv medical nu este destinat reinjectarii plasmei în pacient.
  In temeiul art.14 si urmatoarele din HG 306/2011 privind unele masuri de supraveghere a pietei produselor reglementate de legislatia Uniunii Europene care armonizeaza conditiile de comercializare a acestora, ANMDM a decis interzicerea introducerii pe piaţă/punerii in functiune, distributiei/comercializarii si utilizarii dispozitivelor medicale MEAPLASMA TM Blood collection systems.
  Avand in vedere clasa mare de risc a produselor implicate si faptul ca nu au fost derulate proceduri de evaluare a conformitatii in scopul demonstrarii ca daca sunt utilizate în conditiile si in conformitate cu scopul propus nu compromit starea clinica sau siguranta pacientilor ori siguranta si sanatatea utilizatorilor, ANMDM solicita persoanelor fizice, unitatilor sanitare si societatilor comerciale care au achizitionat aceste tipuri de produse sa le opreasca imediat de la utilizare si sa le returneze societatilor distribuitoare, pana la finalizarea procedurii de retragere de la comercializare si eliminare a stocurilor si, de asemenea, sa transmita de urgenta la ANMDM orice informatie detinuta referitoare la aceste produse (ex. lantul de distributie/ data aprovizionarii/ loturile, etc).

 • Anunt important

  06.03.2019
  In atentia persoanelor interesate
  Pentru diminuarea impactului BREXIT asupra disponibilitatii dispozitivelor medicale pe piata din Romania, cu implicatii directe asupra sanatatii publice, atragem atentia operatorilor economici asupra urmatoarelor aspecte, care vor aparea, incepand cu data de 30.03.2019, in cazul retragerii UK din UE fara semnarea unui acord cu UE27.
  descarca documentul…

 • Anunt important

  11.02.2019
  In atentia persoanelor interesate
  ANMDM informeaza cu privire la SUTURILE RESORBABILE BRAND PRIMA
  In urma controalelor de supraveghere de piata desfasurate de inspectorii ANMDM, au fost identificate produsele SUTURI RESORBABILE BRAND PRIMA, comercializate ca fiind dispozitive medicale de uz uman, in conditiile in care producatorii Jiangsu Huida Medical Instruments Co. Ltd., China si Yancheng Huida Medical Instruments Co. Ltd., China, au declarat ca aceste suturi au fost fabricate pentru uz veterinar.
  In temeiul art.14 si urmatoarele din HG 306/2011 privind unele masuri de supraveghere a pietei produselor reglementate de legislatia Uniunii Europene care armonizeaza conditiile de comercializare a acestora, ANMDM a oprit de la comercializare produsele in cauza.
  Avand in vedere clasa mare de risc a produselor implicate si faptul ca nu au fost derulate proceduri de evaluare a conformitatii in scopul demonstrarii ca daca sunt utilizate în conditiile si in conformitate cu scopul propus nu compromit starea clinica sau siguranta pacientilor ori siguranta si sanatatea utilizatorilor, ANMDM solicita unitatilor sanitare si societatilor comerciale care au achizitionat aceste tipuri de produse sa le opreasca imediat de la utilizare si sa le returneze societatilor distribuitoare, pana la finalizarea procedurii de retragere de la comercializare si eliminare a stocurilor si, de asemenea, sa transmita de urgenta la ANMDM orice informatie detinuta referitoare la aceste produse (ex. lantul de distributie/ data aprovizionarii/ loturile, etc).

 • Anunt important

  23.07.2018
  In atentia persoanelor interesate
  Depunerea dosarelor de obtinere a avizului de functionare
  Incepand cu 16.07.2018, dosarele depuse in vederea obtinerii/mentinerii/modificarii AVIZULUI DE FUNCTIONARE se primesc DOAR DACA SUNT INDOSARIATE (dosar cu sina, perforate si prinse direct in dosar).
  CEREREA va fi insotita de OPISUL corespunzator activitatii prestate, iar documentele solicitate prin Opis vor fi indosariate in ordinea prevazuta in acesta.
  Daca doriti avizarea mai multor activitati sau aveti mai multe puncte de lucru, se va depune un singur dosar.
  Documentele specifice fiecarui punct de lucru (ex: lista de personal, dotarea cu echipamente), fiecarei activitati (opisul specific insotit de documentele solicitate prin acesta) vor fi evidentiate prin separatori.
  Documentele comune vor fi depuse o singura data.
  Producatorii dispozitivelor medicale pe care doriti sa le comercializati vor fi mentionati (in cerere sau in anexa) in ordine alfabetica. Pentru fiecare producator se va depune cate o declaratie de conformitate si, dupa caz, un certificat de marcaj CE, in termen de valabilitate.
  Inainte de a depune dosarul, asigurati-va ca ati inclus toate documentele cerute si ati semnat / stampilat toate declaratiile si documentele.
  SE PRIMESC DOAR DOSARE COMPLETE.

 • Anunt important

  13.07.2018
  In atentia persoanelor interesate
  Decizie de interzicere introducere pe piata, distributie si utilizare dispozitive medicale
  Va informam ca in urma controalelor de supraveghere de piata, desfasurate de inspectorii ANMDM in perioada noiembrie – decembrie 2017, au fost identificate aparate auditive ,,Hearing Aid’’ de tipul: KF-809, KF-909, KF-910, KF-913, KF-916, KF-916R (KF-912) producator Kanfot (HK) Electronics Co. Ltd., China, incadrate ca dispozitive medicale de clasa I, in conditiile in care potrivit Directivei europene 93/42/EEC aplicabile, aceste dispozitive medicale sunt clasa IIa de risc. Loturile de aparate auditive mentionate mai sus au fost puse pe piata din Romania fara detinerea de catre producator a unui certificat de conformitate CE emis de un Organism Notificat potrivit Anexei II fara Sectiunea 4 sau potrivit uneia dintre Anexele IV, V sau VI din Directiva europeana 93/42/EEC si fara existenta unui reprezentant autorizat unic in Uniunea Europeana desemnat explicit de catre producator.
  Potrivit reglementarilor in vigoare, pentru aplicarea marcajului CE in vederea introducerii pe piata Uniunii Europene a unui dispozitiv medical clasa IIa (risc mediu), un producator trebuie sa faca dovada evaluarii conformitatii respectivului dispozitiv cu cerintele aplicabile din Directiva europeana 93/42/EEC, cu implicarea unui Organism Notificat la Bruxelles pentru aceasta directiva, iar producatorii cu sediul in afara Uniunii Europene trebuie sa faca dovada desemnarii unui reprezentant autorizat unic, cu sediul in UE.
  Avand in vedere considerentele de mai sus, ANMDM a decis interzicerea de la introducerea pe piata, distributia si utilizarea ca dispozitiv medical a produsului ,,Hearing Aid’’- producator Kanfot (HK) Electronics Co. Ltd., China.
  Va rugam sa tineti cont de masurile dispuse de ANMDM referitoare la aparatele auditive neconforme, producator Kanfot (HK) Electronics Co. Ltd., China si sa aduceti la cunostinta ANMDM orice alta informatie detinuta referitoare la aceste dispozitive medicale (ex. distribuitori / firme de protezare care folosesc aceste tipuri de aparate auditive etc.).

 • Anunt important

  28.06.2018
  In atentia persoanelor interesate
  Decizie de interzicere introducere pe piata, distributie si utilizare dispozitive medicale
  Va informam ca in urma controalelor de supraveghere de piata desfasurate de inspectorii ANMDM in luna aprilie 2018 au fost identificate anumite loturi de fire de sutura resorbabile (dispozitive medicale clasa III de risc potrivit Directivei europene 93/42/EEC privind dispozitivele medicale) fabricate de producatorul Demophorius Limited, Cipru in afara perioadei de valabilitate a certificatului de examinare a proiectului detinut, emis de un Organism Notificat conform Anexei II Sectiunea 4 din Directiva europeana 93/42/EEC.
  In conditiile in care, potrivit reglementarilor in vigoare, pentru aplicarea marcajului CE in vederea introducerii pe piata a dispozitivelor medicale clasa III (risc cel mai mare) un producator trebuie sa faca dovada detinerii unui sistem complet de asigurare a calitatii certificat conform Anexei II (inclusiv Sectiunea 4) din Directiva europeana 93/42/EEC, ANMDM a decis interzicerea de la introducerea pe piaţă, distributia si utilizarea in Romania a loturilor de fire de sutura resorbabile fabricate de producatorul Demophorius Limited, Cipru dupa data de 17.01.2017 (data de expirare a certificatului de examinare a proiectului detinut de acest producator pentru fire de sutura resorbabile tip PDE,PGA,PGLA). Masura va fi mentinuta pana cand producatorul va face dovada obtinerii unui nou Certificat de examinare a proiectului, emis de un Organism Notificat conform Anexei II Sectiunea 4 din Directiva europeana 93/42/EEC.
  Va rugam sa tineti cont de masurile dispuse de ANMDM referitoare la firele de sutura resorbabile, producator Demophorius Limited, Cipru fabricate dupa data de 17.01.2017 si sa transmiteti de urgenta la ANMDM orice informatie detinuta referitoare la aceste dispozitive medicale (ex. lantul de distributie/ data aprovizionarii/ loturile, etc.).

 • Anunt important

  08.05.2018
  In atentia persoanelor interesate
  Tabel cu unitatile sanctionate contraventional de ANMDM (unitati sanitare, producatori, importatori, distribuitori, prestatori de servicii – dispozitive medicale) in perioada 01.01.2018-30.04.2018.
  descarca tabel …

 • Anunt important

  21.03.2018
  In atentia tuturor distribuitorilor de dispozitive medicale si utilizatorilor
  Dispozitive medicale falsificate
  In data de 07 martie 2018 ANMDM a primit o alerta de la Autoritatea pentru medicamente si dispozitive medicale din Serbia referitoare la identificarea pe piata din Serbia a unor dispozitive medicale falsificate si anume Prezervative Durex, producator Reckitt Benckiser Healthcare (UK) Limited, dupa cum urmeaza:

  NumeLoc ProductieNumar lotData expirare
  1Extra safe 3 packTailanda00108150332020/09
  2Extra safe 3 packTailanda00108150332022/04
  3Extra safe 3 packTailanda00108150332020/07
  4Extra safe 3 packTailanda00108150332020/08
  5Classic 3 packTailanda10001247322021/11
  6Feel thin 3 packTailanda00108213022020/07
  7Tickle me 3 packTailanda00108959282020/07
  8Tickle me 3 packTailanda00108537452020/09
  9Tickle me 3 packTailanda00108537452020/06

  ANMDM a derulat o ancheta in acest sens insa nu a identificat pe teritoriul Romaniei aceste loturi de dispozitive medicale.
  In cazul in care va sunt oferite spre distributie sau utilizare produse care apartin unuia din loturile de mai sus, trebuie sa informati imediat ANMDM.

 • Anunt important

  12.03.2018
  In atentia persoanelor interesate
  In atenția producatorilor, reprezentantilor autorizati ai producatorilor, importatorilor si distribuitorilor care pun in functiune pe teritoriul Romaniei produse pe baza de VACCINIUM MACROCARPON (MERISOR), incadrate in categoria dispozitivelor medicale
  ANMDM va aduce la cunostinta Decizia de punere in aplicare (UE) 2017/1445 a Comisiei din 8 august 2017 privind grupul de produse a caror principala actiune prevazuta, bazata pe proantocianidinele (PAC) prezente in merisoare (Vaccinium macrocarpon), este de a preveni sau de a trata cistita:
  «Grupul de produse a caror principala actiune prevazuta, bazata pe proantocianidinele prezente in extractul de merisoare (Vaccinium macrocarpon), este de a preveni sau de a trata cistita, nu se incadreaza in definitia dispozitivelor medicale prevazuta la articolul 1 alineatul (2) litera (a) din Directiva 93/42/CEE.»
  Prin Decizia mai sus mentionata, produsele pe baza de Vaccinium macrocarpon (merisor) nu mai sunt purtatoare de marcaj CE ceea ce face ca distributia / utilizarea acestora in aceste conditii sa fie contrara prevederilor Art.11, alin 1 din Hotararea nr. 54 din 29 ianuarie 2009 privind conditiile introducerii pe piata a dispozitivelor medicale (transpunerea in legislatia nationala a Directivei 93/42/CEE privind Dispozitivele Medicale, care prevede:
  « Se admite introducerea pe piata sau punerea in functiune a dispozitivelor care poarta marcajul european de conformitate CE, prevazut la art. 49, denumit in continuare marcaj CE, marcaj care semnifica faptul ca aceste dispozitive au fost supuse evaluarii conformitatii potrivit prevederilor cap. V – Evaluarea conformitatii.»
  Drept urmare, această stare de fapt intra sub incidenta Art. 56, alin 1, lit. a) din acelasi act normativ, care prevede:
  «Urmatoarele fapte constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
  a) nerespectarea cerintelor esentiale prevazute la art. 10, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, retragerea de pe piata si/sau interzicerea utilizării si a introducerii pe piata a dispozitivelor neconforme;»
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017D1445&from=EN
  descarca Decizia de punere in aplicare (UE) 2017/1445 a Comisiei din 8 august 2017 …

 • Anunt important

  20.02.2018
  In atentia persoanelor interesate
  Oprire temporara de la comercializare
  In urma controalelor efectuate de ANMDM in activitatea de supraveghere a pietei dispozitivelor medicale, s-au constatat inadvertente intre continutul declaratiilor de conformitate, certificatele de conformitate CE si al etichetei unor dispozitive comercializate de catre societatile TOP-TRADE MEDICAL SRL si EURODOTH TOTAL SRL, motiv suficient pentru a pune la indoiala conformitatea produselor cu cerintele de reglementare aplicabile. Drept urmare, s-a decis oprirea temporara de la comercializare si punere in functiune a urmatoarelor dispozitive medicale:
  – Fire sutura cu ac, resorbabile – Polyglycolic acid (PGA), producator HUAIAN PINGAN MEDICAL INSTRUMENT CO. LTD, China, lot 170401B-21470 bucati;
  – Fire sutura neresorbabile din poliester si polipropilena producator HUAIAN PINGAN MEDICAL INSTRUMENT CO. LYD, China, lot 170401B si 171114B – 18477 bucati.
  In termen de 30 zile de la data de 13.02.2018 vor fi puse la dispozitia ANMDM documentele necesare pentru aducerea produselor la conformitate.
  Daca aveti suspiciuni asupra provenientei, calitatii si conformitatii unor dispozitive medicale va rugam sa ne sesizati acest lucru. Va asigurati astfel ca nu sunt puse la dispozitia utilizatorului final dispozitive medicale care sa le poata pune viata in pericol.

 • Anunt important

  16.02.2018
  In atentia persoanelor interesate
  Incepand cu data de 16.02.2018, ANMDM a pus la dispozitia publicului prin postarea pe site-ul institutiei, doua baze nationale de date, dupa cum urmeaza:
  1. Baza nationala de date a producatorilor cu sediul in Romania, care introduc dispozitive medicale pe piata sub propriul nume / al reprezentantilor autorizati in UE care introduc pe piata din Romania dispozitive medicale fabricate de producatori cu sediul social care nu se afla pe teritoriul UE
  in conformitate cu art. 31 alin. (1) şi (4) din Hotararea Guvernului nr. 54/2009 privind conditiile introducerii pe piata a dispozitivelor medicale, cu art. 29 şi 32 din Hotararea Guvernului nr. 55/2009 privind dispozitivele medicale implantabile active si cu art. 29 din Hotararea Guvernului nr. 798/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro
  2. Baza nationala de date cu dispozitivele medicale puse in functiune pe teritoriul Romaniei, in baza notificarilor distribuitorilor acestora
  in conformitate cu art. 31 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 54/2009 privind conditiile introducerii pe piata a dispozitivelor medicale, cu modificarile ulterioare, cu art. 30 din Hotararea Guvernului nr. 798/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro, cu modificarile şi completarile ulterioare si cu art. 30 din Hotararea Guvernului nr. 55/2009 privind dispozitivele medicale implantabile active, cu modificarile ulterioare.
  Aceste baze de date contin totalitatea inregistrarilor la 15.02.2018 si vor fi actualizate periodic.
  https://www.anm.ro/nomenclator-dm/
  Publicarea acestor baze de date ii ajuta pe cei interesati (distribuitori, unitati sanitare) sa obtina mai rapid informatii referitoare la producatorii romani de dispozitive medicale clasa scazuta de risc, care introduc pe piata dispozitive medicale productie proprie si, de asemenea, informatii referitoare la dispozitivele medicale care au fost puse in functiune la un moment dat pe piata si la distribuitorii acestor dispozitive medicale.

 • Anunt important

  13.02.2018
  In atentia persoanelor interesate
  Urmatoarele documente emise de departamentele de dispozitive medicale ale ANMDM sunt transmise prin Posta Romana, sau inmanate personal la sediul din Bucuresti, sector 1, sos. Nicolae Titulescu nr. 58:
  -RAPOARTE DE EVALUARE + AVIZE DE FUNCTIONARE;
  -RAPOARTE DE EVALUARE SUPRAVEGHERE;
  -CERTIFICATE DE INREGISTRARE A DISPOZITIVELOR MEDICALE;
  -CONFIRMARI INREGISTRARI IN BAZA NATIONALA DE DATE A DISPOZITIVELOR MEDICALE PUSE IN FUNCTIUNE;
  -AVIZE DE DONATIE;
  -AVIZE DE VAMA;
  -NEGATII;
  -ADRESE;
  -BULETINE DE VERIFICARI PERIODICE;
  -AVIZE DE UTILIZARE;
  -RAPOARTE DE INCERCARI
  La solicitarea beneficiarului aceste documente se pot transmite si prin curier rapid.
  In acest caz beneficiarul va suporta integral cheltuielile de expeditie.

 • Anunt important

  31.01.2018
  In atentia persoanelor interesate
  Pentru a intra in deplina conformitate cu legislatia europeana in domeniul dispozitivelor medicale, incepand cu data de 01.02.2018, ANMDM nu mai emite avize de utilizare pentru unitatile mobile de interventie decat in urmatoarele situatii: autovehicul second-hand dotat cu dispozitive medicale second-hand sau parte din ele noi, autovehicul nou dotat cu dispozitive medicale second-hand sau parte din ele noi, autovehicul second-hand dotat cu dispozitive medicale noi.
  Pentru unitatile mobile de interventie noi produse in UE (autovehicule noi , echipate in UE cu dispozitive medicale noi) nu se mai emite aviz de utilizare decat in cazul cererilor de acest tip aflate in lucru la data de 01.02.2018.
  Pentru unitatile mobile de interventie (ambulantele) pe care producatorul sau reprezentantul autorizat al producătorului stabilit în Romania le introduce pe piata trebuie sa se respecte cerintele aplicabile din HG 54/2009 (art.29) si exista obligatia notificarii ANMDM cu formularul F1 din Ordinul MS nr.1009/2016, dar si cea de obtinere a avizului de functionare ca distribuitor al dispozitivelor medicale din dotarea ambulantei. Avizul de functionare trebuie detinut si de catre distribuitorii ambulantelor produse in restul statelor membre UE.

 • Anunt important

  15.01.2018
  In atentia persoanelor interesate
  In urma controalelor efectuate de ANMDM privind supravegherea pietei dispozitivelor medicale puse in functiune pe teritoriul Romaniei, s-a constatat ca societatile Complet Electro Serv SRL si Altex Romania SRL au comercializat dispozitivul medical ,,Aparat de masurare a presiunii arteriale de brat- tip Myria MY4811’’, producator Hangzhou Sejoy Electronics & Instruments Co.,Ltd.- China, prezentand neconformitati minore prin nerespectarea cerintelor Anexei 1, pct.13 al H.G. 54/2009, respectiv pe eticheta aparatului nu este precizat numele producatorului si adresa acestuia, numele si adresa reprezentantului autorizat, nr.lot/serie.
  Începand cu data de 15.12.2017, pentru neconformitatile minore mentionate mai sus, au fost oprite temporar de la comercializare şi punere în funcţiune pe teritoriul României un numar de 874 de ,,Aparate de masurare a presiunii arteriale de brat- tip Myria MY4811’’ producator Hangzhou Sejoy Electronics & Instruments Co. Ltd.- China.
  In cazul in care aveti cunostinta de distribuitori care comercializeaza acest produs sau daca dvs. comercializati acest produs, in conditiile descrise mai sus, va solicitam sa ne comunicati acest lucru, sa opriti comercializarea si sa dispuneti retragerea lor de pe piata.
  Daca aveti suspiciuni asupra provenientei, calitatii si conformitatii unor dispozitive medicale va rugam sa ne sesizati acest lucru. Va asigurati astfel ca nu sunt puse la dispozitia utilizatorului final dispozitive medicale care sa le poata pune viata in pericol.

 • Anunt important

  15.01.2018
  In atentia persoanelor interesate
  Tabel cu unitatile sanctionate contraventional de ANMDM (unitati sanitare, producatori, importatori, distribuitori, prestatori de servicii – dispozitive medicale) in perioada 01.11.2017-31.12.2017.
  descarca tabel …

 • Anunt important

  12.01.2018
  In atentia persoanelor interesate
  Toate avizele de functionare pana la numarul 4907 inclusiv, valabile, trebuie preschimbate in mod esalonat, pana la data de 31 decembrie 2018, conform OMS 1008/2016.
  ANMDM va realiza preschimbarea acestor avize in acelasi timp cu procesarea unei cereri/notificari pentru modificarea avizului depusa la registratura, incepand cu ianuarie 2018, pentru a realiza acest deziderat in mod esalonat si fara discontinuitati.

 • Anunt important

  22.12.2017
  Mesajul de sfarsit de an al presedintelui ANMDM
  Acum, cand ne apropiem de sfarsitul anului 2017, doresc sa va multumesc dumneavoastra, colaboratorilor si partenerilor ANMDM, pentru suportul acordat si in acest an.
  Dupa cum bine stiti, nu a fost intotdeauna usor sa ramanem aplecati asupra misiunii noastre, in conditiile diverselor provocari de peste an.
  Privim, insa, cu speranta spre 2018 si suntem increzatori ca intregul personal al Agentiei va depune in continuare toate eforturile pentru a-si indeplini misiunea si ca, alaturi de dumneavoastra, vom reusi sa atingem obiective ambitioase.
  Eu si intreg personalul ANMDM va dorim Craciun fericit si un An Nou cu sanatate si impliniri profesionale!

 • Anunt important

  14.11.2017
  In atentia utilizatorilor de oxigenoterapie hiperbara
  Conform Titului XX din LEGEA Nr. 95 din 14 aprilie 2006 *** Republicata – Partea I privind reforma in domeniul sanatatii
  CAPITOLUL III
  Supravegherea dispozitivelor medicale in utilizare
  ART. 933
  (1) In vederea asigurării nivelului de securitate si performanta adecvat scopului pentru care sunt realizate dispozitivele medicale si a evitarii generarii de incidente, utilizatorii au obligatia:
  a) de a utiliza dispozitivele medicale numai in scopul pentru care au fost realizate;
  In urma controlului efectuat de ANMDM, Serviciul supraveghere piata dispozitive medicale, in data de 29.09.2017 la CENTRUL MEDICAL UNIREA –SUN PLAZA s-a interzis utilizarea echipamentului OXILIFE I pentru tratarea pacientilor cu diverse afectiuni. Desi in manualul de utilizare producatorul SC OXIHELP INDUSTRY SRL declara ca echipamentul nu este un dispozitiv medical si ca oxigenarea hiperbara se poate aplica cu succes in urmatorele cazuri (stare de bine, anti-imbatranire, sport, relaxare) acesta era utilizat ca dispozitiv medical in scopul de a trata diverse afectiuni.

 • Anunt important

  08.11.2017
  In atentia persoanelor interesate
  Tabel cu unitatile sanctionate contraventional de ANMDM (unitati sanitare, producatori, importatori, distribuitori, prestatori de servicii – dispozitive medicale ) in perioada 01.07.2017 – 31.10.2017.
  descarca tabel …

 • Anunt important

  25.10.2017
  In atentia persoanelor interesate
  Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale va comunica decizia de interzicere a introducerii pe piata, a distributiei si utilizarii ca dispozitiv medical a produsului „Plasture cu ardei iute”- PRIMA, produs de Zhejiang Bangli Medical Products Co., Ltd China.
  Decizia de interzicere a fost luata ca urmare a depistarii pe piata a acestui produs in cadrul actiunii de supraveghere de piata si a constatarii incadrarii gresite a acestuia in categoria dispozitivelor medicale. Avand in vedere ca plasturele se aplica numai pe tegument sanatos si ca scopul principal atribuit este de suport al substantei active (extract capsicum) in vederea eliberarii acesteia in organism, ANMDM considera ca acest produs se incadreaza in definitia medicamentului prevazuta la art. 699 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile ulterioare.

 • Anunt important

  19.10.2017
  In atentia Farmaciilor, Hypermarketurilor, Supermarketurilor, firmelor de distributie online si tuturor distribuitorilor de dispozitive medicale
  Conform HG 54/2009 privind conditiile introducerii pe piata a dispozitivelor medicale, HG 55/2009 privind dispozitivele medicale implantabile active, HG 798/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro si Ordinului Ministrului Sanatatii nr.1009 privind inregistrarea dispozitivelor medicale in baza nationala de date,
  OMS nr.1009/2016
  „Art. 9.
  (1) Producatorul, reprezentantul autorizat al producatorului, importatorul sau distribuitorul stabilit în Romania sau in orice alt stat membru are obligatia sa notifice ANMDM punerea in functiune pe teritoriul Romaniei a următoarelor tipuri de dispozitive medicale:
  a) dispozitive medicale din clasele IIa, IIb şi III;
  b) dispozitive medicale pentru diagnostic in vitro care fac obiectul anexei nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 798/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
  c) dispozitive medicale pentru diagnostic in vitro de autotestare;
  d) dispozitive medicale implantabile active.
  (2) Notificarea trebuie facuta in maximum 3 luni de la punerea in functiune a dispozitivului medical.”
  Nerespectarea acestei cerinte constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.

 • Anunt important

  09.10.2017
  In atentia persoanelor interesate
  In situatia in care doriti sa achizitionati online dispozitive medicale va recomandam sa va asigurati ca sunt respectate urmatoarele conditii :
  – Operatorul economic furnizeaza in mod clar si inteligibil, informatiile obligatorii privind: denumirea si sediul firmei, CUI-ul acesteia, numarul de tefefon, adresa de e-mail;
  – Pe site-ul operatorului economic sunt afisate informatiile privind: principalele caracteristici ale produselor comercializate, denumirea si sediul producatorului, marcajul de conformitate CE, indicatii, contraindicatii si instructiuni de utilizare.

 • Anunt important

  18.09.2017
  In atentia persoanelor interesate
  Incepand cu 18.09.2017, solicitarile pentru emiterea unei negatii sau a unui aviz de vama in domeniul dispozitivelor medicale vor fi insotite de documentele ce sustin solicitarea si de Formularul pentru plata tarifului – negatie / aviz de vama, completat in dublu exemplar. Formularul poate fi descarcat de la adresa https://www.anm.ro/dispozitive-medicale/formulare-si-tarife/. Nu vor fi inregistrate solicitarile ce nu vor fi insotite de acest formular.

 • Anunt important

  13.09.2017
  In atentia persoanelor interesate
  Ca urmare a numeroaselor sesizari privind produsele achizitionate de la societatea LA SANTRADE SRL – CENTRUL DE SANATATE BIOSISTEM cu sediul in Bucuresti, strada Constantin Balacescu nr. 1, intersectie cu strada Witting, va informam ca la aceasta data societatea nu detine Aviz de Functionare emis de ANMDM si nu este autorizata sa comercializeze dispozitive medicale.
  Produsele comercializate (Saltea Infra Celliant marca AEDEN, Aparat cu laser semiconductor pentru incheietura si nas, Saltea cu impulsuri electromagnetice) nu sunt declarate de catre producatori dispozitive medicale ci aparate de tip weellness. Ca urmare nu pot fi prezentate si comercializate de societatea LA SANTRADE SRL ca dispozitive medicale destinate de producator a fi folosite pentru om în scop de: diagnosticare, prevenire, monitorizare, tratament sau ameliorare a unei afectiuni, producatorii nedeclarand conformitatea produselor cu cerintele Directivei 93/42/EEC.

 • Anunt important

  18.07.2017
  In atentia persoanelor interesate
  Tabel cu unitatile sanctionate contraventional de ANMDM (producatori, reprezentanți autorizati, importatori, distribuitori, prestatori de servicii – dispozitive medicale) in perioada 01.03.2017-30.06.2017. Acest tabel va fi actualizat periodic.
  descarca tabel …

 • Anunt important

  06.05.2017
  In atentia persoanelor interesate
  In data de 05.05.2017 au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L117 cele doua regulamente: MDR (Regulamentul (UE) 2017/745 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale, de modificare a Directivei 2001/83/CE, a Regulamentului (CE) nr. 178/2002 si a Regulamentului (CE) nr. 1223/2009 si de abrogare a Directivelor 90/385/CEE si 93/42/CEE ale Consiliului) si IVDR (Regulamentul (UE) 2017/746 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro si de abrogare a Directivei 98/79/CE si a Deciziei 2010/227/UE a Comisiei).
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017R0746&from=EN
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017R0746&from=EN
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017R0745&from=EN
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017R0745&from=EN

 • Anunt important

  28.03.2017
  In atentia persoanelor interesate
  Pentru a evita mari discontinuitati privind valabilitatea buletinelor de verificare periodica a dispozitivelor medicale, recomandam ca solicitarile de emitere a acestora sa fie depuse la ANMDM cu 6 luni inainte de expirarea celor vechi.

 • Anunt important

  03.03.2017
  In atentia persoanelor interesate
  Tabel cu unitatile sanctionate contraventional de ANMDM (producatori, reprezentanți autorizati, importatori, distribuitori, prestatori de servicii – dispozitive medicale ) in perioada 01.12.2016-28.02.2017. Acest tabel va fi actualizat periodic.
  descarca tabel …

 • Anunt important

  09.02.2017
  In atentia persoanelor interesate
  Incepand cu data de 13.02.2017 registratura Dispozitivelor Medicale din cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale va functiona in sediul din Bd. Nicolae Titulescu Nr.58, Sector 1, Bucuresti.
  Program cu publicul
  LUNI- JOI : 9,45- 13,45
  VINERI – FARA PROGRAM CU PUBLICUL

 • Anunt important

  26.01.2017
  In atentia persoanelor interesate
  Avand in vedere obligatia, conform legislatiei in vigoare, a declararii activitatilor de sponsorizare de catre producătorii sau reprezentanţii acestora în România, distribuitorii angro şi en detail de dispozitive medicale si materiale sanitare, precum si de catre beneficiarii activitatilor de sponsorizare, până la data de 31 martie a anului în curs, ANMDM RECOMANDA utilizarea formularelor electronice de declarare si utilizarea Ghidurilor de completare a formularelor de declarare (online, pentru beneficiar si prin e-mail, pentru sponsor) disponibile pe site–ul institutiei, la adresa: /dispozitive-medicale/sponsorizari-dispozitive-medicale/

 • Anunt important

  23.12.2016

 • Anunt important

  07.12.2016
  In atentia persoanelor interesate
  Tabel cu unitatile sanctionate contraventional de ANMDM (producatori, reprezentanti autorizati, importatori, distribuitori, prestatori de servicii – dispozitive medicale) in perioada 01.10-30.11.2016. Acest tabel va fi actualizat periodic.
  descarca documentul …

 • Anunt important

  23.11.2016
  In atentia persoanelor interesate
  Ordinul ministrului sanatatii nr.1009 privind inregistrarea dispozitivelor medicale in baza nationala de date (OMS nr.1009/2016) a fost emis in vederea desfasurarii in conditii optime a activitatilor privind inregistrarea dispozitivelor medicale in baza nationala de date privind dispozitivele medicale, care sa cuprinda dispozitivele medicale introduse pe piata de persoane fizice sau juridice stabilite in Romania şi a persoanelor responsabile de introducerea pe piata a dispozitivelor medicale, dispozitivele medicale din clasele IIa, IIb şi III, a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro de autotestare, a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro cuprinse in anexa 2 la Hotararea Guvernului nr.798/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro, cu modificarile ulterioare, si a dispozitivelor medicale implantabile active puse in functiune pe teritoriul Romaniei.
  Inregistrarea in baza nationala de date a dispozitivelor medicale puse in functiune pe teritoriul Romaniei, nu reprezinta o aprobare sau autorizare din partea Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale si nu poate constitui un motiv pentru restrictionarea liberei circulatii a unui dispozitiv medical.
  Punerea la dispozitie pe piata nu poate fi interzisa sau restrictionata daca nu s-a realizat aceasta notificare a dispozitivelor in baza nationala de date de catre producatorul/reprezentantul autorizat al producătorului/ importatorul sau distribuitorul stabilit in Romania. Conform art.9, alin 2 al Ordinului OMS 1009/2016 “Notificarea trebuie facută in maximum 3 luni de la punerea in functiune a dispozitivului medical”.
  Persoana de contact: Ing. Ioana TENE – Sef DRASP, Email: ioana.tene@anm.ro

 • Anunt important

  21.11.2016
  In atentia persoanelor interesate
  In urma controalelor efectuate in actiunea de supraveghere a pietei dispozitivelor medicale s-a constatat ca societatea HIGHER PRODUCTS CORPORATION SRL din Bucuresti efectueaza la punctele de lucru din Bucuresti (Centrul de Sanatate Platinum , Centrul de sanatate din Calea Grivitei nr.136) si alte localitati din tara, ANALIZE sau TESTE DE SANATATE folosind analizoare de rezonanta magnetica „Quantum magnetic analyzer”. Aceste aparate nu sunt declarate de catre producator ca fiind dispozitive medicale, deci nu sunt destinate a fi folosite în scop de: diagnosticare, prevenire, monitorizare, tratament sau ameliorare a unei afecţiuni si nu sunt aprobate sau inregistrate de catre Ministerul Sanatatii-ANMDM.
  Persoana de contact: Ing. Ioana TENE – Sef DRASP, Email: ioana.tene@anm.ro

 • Anunt important

  17.11.2016
  In atentia persoanelor interesate
  Situatia DM oprite definitiv /temporar de la comercializare, la data 17.11.2016
  Retragerea de dispozitive medicale de pe piata sau interzicerea ori restrangerea introducerii lor pe piata sau a punerii lor in functiune, se face in temeiul prevederilor stabilite de:
  – Legea 95/2006, republicata , privind reforma în domeniul sanatatii, Art. 932, alin 1;
  – Hotararea Guvernului nr. 54/2009, privind conditiile introducerii pe piata a dispozitivelor medicale ART. 9, alin. 1, Art. 11, alin. 1,alin. 2 si Art.14;
  – Hotararea Guvernului nr. 798/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro Art.8 alin 2, Art. 10 alin 1, Art.14 , Art. 57 , alin 1;
  – H.G. 306/2011, privind unele masuri de supraveghere a pietei produselor reglementate de legislatia Uniunii Europene care armonizeaza conditiile de comercializare a acestora Art. 14 si Art.19.
  La data 17.11.2016, dispozitivele medicale cuprinse in tabelul de mai jos sunt definitiv / temporar oprite de la comercializare pana la eliminarea neconformitatilor.
  descarca documentul …

 • Anunt important

  14.10.2016
  In atentia persoanelor interesate
  Va informam ca in Monitorul Oficial al Romaniei partea I, nr.736 din 22 septembrie 2016, a fost publicat Ordinul ministrului sanatatii nr.1008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XX din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, referitoare la avizarea activitatilor in domeniul dispozitivelor medicale (OMS nr.1008/2016).
  Acest ordin cuprinde criteriile generale de evaluare a competentei si capabilitatii persoanelor fizice sau juridice de a realiza activitatile in domeniul dispozitivelor medicale pentru care solicita avizul prevazut la art. 926 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
  Ordinul ministrului sanatatii nr.1008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XX din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, referitoare la avizarea activitatilor in domeniul dispozitivelor medicale include urmatoarele modificari importante:
  1. Pentru avizarea activitatilor de import dispozitive medicale, de depozitare si distributie dispozitive medicale, de reparare, mentenanta si punere in functiune/ instalare dispozitive medicale, optica medicala si protezare, ANMDM, in baza propriei proceduri, evalueaza la sediul solicitantului competenta si capabilitatea acestuia. Evaluarea se finalizeaza cu un raport de evaluare in baza caruia ANMDM emite avizul de functionare. Cu scopul de a facilita procesul de completare a cererii de eliberare a avizului de functionare pentru activitati in domeniul dispozitivelor medicale va aducem la cunostiinta urmatoarle definitii: Importator inseamna orice persoana fizica sau juridica stabilita in interiorul Comunitatii care introduce pe piata comunitara un dispozitiv medical dintr-o tara terta
  Distribuitor inseamna orice persoana fizica sau juridica din lantul de distributie, alta decat producatorul sau importatorul, care pune la dispozitie pe piata un dispozitiv medical, pana la punctul de punere in functiune
  Punere in functiune – etapa in care dispozitivul este pus la dispozitia utilizatorului final, fiind gata de utilizare pe piata Uniunii Europene, pentru prima data pentru scopul propus;
  Punere la dispozitie pe piata inseamna orice furnizare a unui dispozitiv medical, altul decat dispozitivul medical supus investigatiei clinice, pentru distributie, consum sau utilizare pe piata comunitara in cursul unei activitati comerciale, in schimbul unei plati sau gratuit.
  Utilizator inseamna orice utilizator profesionist in ingrijiri de sanatate sau orice utilizator laic.
  Utilizator laic inseamna orice persoana care nu are educatie formativa intr-un domeniu relevant de ingrijiri de sanatate sau intr-o disciplina medicala.
  2. Avizele de functionare emise sau preschimbate pana la data intrarii in vigoare a prezentelor norme metodologice se preschimba in mod esalonat, pana la data de 31 decembrie 2018, la solicitarea unitatii respective. Pentru preschimbarea avizului de functionare, detinatorul acestuia inainteaza ANMDM cererea pentru eliberarea avizului de functionare, pe care face mentiunea PRESCHIMBARE, insotita de documentele prevazute la art. 5 alin. (3) si/sau (5) din OMS 1008/2016.
  Ordinul ministrului sanatatii nr. 309/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XIX din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, referitoare la avizarea activitatilor in domeniul dispozitivelor medicale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 198 din 25 martie 2015, a fost abrogat prin articolul 3 din OMS nr. 1008/2016.
  Ordinul ministrului sanatatii nr.1008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XX din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, referitoare la avizarea activitatilor in domeniul dispozitivelor medicale il puteti gasi integral pe acest site la adresa dispozitive medicale- evaluare unitati tehnico medicale- legislatie specifica.
  Formularul de cerere pentru eliberarea avizului de functionare, formularul de cerere pentru modificarea avizului de functionare precum si formularul de cerere pentru inregistrarea in baza de date a furnizorilor de servicii in domeniul dispozitivelor medicale rezidenti in UE sau SEE se pot descarca de la adresa dispozitive medicale- evaluare unitati tehnico medicale- documente utile.

 • Anunt important

  05.10.2016
  In atentia persoanelor interesate
  Situatia DM oprite definitiv /temporar de la comercializare, la data 05.10.2016
  Retragerea de dispozitive medicale de pe piata sau interzicerea ori restrangerea introducerii lor pe piata sau a punerii lor in functiune, se face in temeiul prevederilor stabilite de: – Legea 95/2006, republicata , privind reforma în domeniul sanatatii, Art. 932, alin 1;
  – Hotararea Guvernului nr. 54/2009, privind conditiile introducerii pe piata a dispozitivelor medicale ART. 9, alin. 1, Art. 11, alin. 1,alin. 2 si Art.14;
  – Hotararea Guvernului nr. 798/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro Art.8 alin 2, Art. 10 alin 1, Art.14 , Art. 57 , alin 1;
  – H.G. 306/2011, privind unele masuri de supraveghere a pietei produselor reglementate de legislatia Uniunii Europene care armonizeaza conditiile de comercializare a acestora Art. 14 si Art.19.
  La data 05.10.2016, dispozitivele medicale cuprinse in tabelul de mai jos sunt definitiv / temporar oprite de la comercializare pana la eliminarea neconformitatilor
  descarca documentul …

 • Anunt important

  04.10.2016
  In atentia persoanelor interesate
  Tabel cu unitatile sanctionate contraventional de ANMDM (producatori, reprezentanti autorizati, importatori, distribuitori, prestatori de servicii – dispozitive medicale ) in perioada 01.06 – 30.09.2016. Acest tabel va fi actualizat periodic.
  descarca documentul …

 • Anunt important

  23.09.2016
  In atentia persoanelor interesate
  Situatia DM oprite definitiv/temporar de la comercializare, la data 16.09.2016
  Retragerea de dispozitive medicale de pe piata sau interzicerea ori restrangerea introducerii lor pe piata sau a punerii lor in functiune, se face in temeiul prevederilor stabilite de:
  – Legea 95/2006, republicata , privind reforma în domeniul sanatatii, Art. 932, alin 1;
  – Hotararea Guvernului nr. 54/2009, privind conditiile introducerii pe piata a dispozitivelor medicale ART. 9, alin. 1, Art. 11, alin. 1,alin. 2 si Art.14;
  – Hotararea Guvernului nr. 798/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro Art.8 alin 2, Art. 10 alin 1, Art.14 , Art. 57 , alin 1;
  – H.G. 306/2011, privind unele masuri de supraveghere a pietei produselor reglementate de legislatia Uniunii Europene care armonizeaza conditiile de comercializare a acestora Art. 14 si Art.19
  La data 16.09.2016, dispozitivele medicale cuprinse in tabelul de mai jos sunt definitiv / temporar oprite de la comercializare pana la eliminarea neconformitatilor .
  descarca documentul …

 • Anunt important

  23.09.2016
  In atentia persoanelor interesate
  A.N.M.D.M. a fost informata despre retragerea voluntara de catre producatorul Sage Products Inc., a unor loturi din dispozitivele medicale clasa I, “Comfort Shield Personal Cleansing Perineal Care Washcloths”, în urma contaminarii acestora cu bacteria Burkholderia cepacia. Sage Products Inc. si-a notificat distribuitorii si au fost furnizate instructiuni pentru intreruperea utilizarii si returnarii produselor catre producator.
  Loturile afectate au nr. 53957, cu data expirarii 06.03.2018 si respectiv nr. 55781, cu data expirarii 19.06.2018 si au fost distribuite către clienti in perioada 31 martie – 24 iunie 2016.
  Administrarea topica a unui produs contaminat cu Burkholderia cepacia poate provoca infectii grave la pacientii ale căror organe nu pot lupta impotriva bolii sau la pacientii spitalizati, precum si anumite alte grupuri de pacienti. Aceste infectii ar putea pune viața in pericol. Pana in prezent, nu au fost raportate evenimente adverse asociate cu produsele afectate, care au fost livrate catre distribuitori și facilitătile de asistenta medicala în Statele Unite. Produsul “Comfort Shield Barrier Cream Cloths” este o panza nesterila pentru utilizare topica, cu rol de protectie in prevenirea si tratarea iritatiilor pielii asociate umezelii cauzate de expunerea la urina si / sau scaun.
  Avand in vedere ca produsele mai sus mentionate sunt dispozitive medicale clasa I si nu exista obligativitatea inregistrarii acestora in baza de date a A.N.M.D.M. cu dispozitivele medicale puse in functiune pe teritoriul Romaniei, in cazul in care aveti cunostinta de distribuitori care comercializeaza aceste produse sau daca dumneavoastra comercializati aceste produse, va solicitam sa ne comunicati acest lucru, sa opriti comercializarea acestora si sa dispuneti retragerea lor de pe piata, astfel incat sa nu fie pusa in pericol sanatatea si securitatea pacientilor.

 • Anunt important

  23.09.2016
  In atentia persoanelor interesate
  Dacă aveti suspiciuni asupra provenientei, calitatii şi conformitatii unor dispozitive medicale va rugam sa ne anuntati pentru a putea lua toate masurile legale.
  Persoana de contact: Ing. Ioana TENE – Şef DRASP, Email: ioana.tene@anm.ro

 • Anunt important

  22.09.2016
  In atentia persoanelor interesate
  Va informam ca ANMDM a publicat lista societatilor care au fost sanctionate contraventional incepand cu data de 01.06.2016. Aceasta lista va fi actualizata periodic.
  descarca lista …

 • Anunt important

  21.09.2016
  In atentia persoanelor interesate
  Va informam ca in Monitorul Oficial al Romaniei partea I, nr.705 din 12 septembrie 2016, a fost publicat Ordinul ministrului sanatatii nr.1009 privind inregistrarea dispozitivelor medicale in baza nationala de date (OMS nr.1009/2016).
  Acest ordin a fost emis in vederea desfasurarii in conditii optime a activitatilor privind inregistrarea dispozitivelor medicale in baza nationala de date privind dispozitivele medicale, care sa cuprinda:
  – dispozitivele medicale introduse pe piata de persoane fizice sau juridice stabilite in Romania şi a persoanelor responsabile de introducerea pe piata a dispozitivelor medicale
  – dispozitivele medicale din clasele IIa, IIb şi III, a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro de autotestare, a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro cuprinse in anexa 2 la Hotararea Guvernului nr.798/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro, cu modificarile ulterioare, si a dispozitivelor medicale implantabile active puse in functiune pe teritoriul Romaniei.
  Formularele din OMS1009/2016 sunt disponibile pe site-ul www.anm.ro:
  – Formularele F1 si F2 – la Sectiunea Dispozitive medicale/ Reglementare, Autorizare si Supraveghere piata/Inregistrare dispozitive medicale la introducerea pe piata
  – Formularul F3 – la Sectiunea Dispozitive medicale/ Reglementare, Autorizare si Supraveghere piata/Notificare dispozitive medicale la punerea in functiune
  Ordinul ministrului sanatatii nr.1009/2016 privind inregistrarea dispozitivelor medicale in baza nationala de date include urmatoarele modificari importante:
  Notificarea dispozitivelor medicale de tipul celor prevazute la art. 9, din OMS nr.1009/2016 trebuie facuta in maximum 3 luni de la punerea in functiune a dispozitivului medical.
  Dispozitivele medicale de tipul celor prevazute la art. 4, din OMS nr.1009/2016, pentru care Ministerul Sanatatii/ANMDM a emis certificat de inregistrare a dispozitivelor medicale din anul 2007 si pana la data intrarii in vigoare a OMS nr.1009/2016 (12 septembrie 2016), sunt considerate inregistrate in baza nationala de date ca dispozitive medicale introduse pe piata pe teritoriul Romaniei. Certificatele de inregistrare a dispozitivelor medicale emise raman valabile.
  Dispozitivele medicale de tipul celor prevazute la art. 9, din OMS nr.1009/2016, pentru care a fost notificat Ministerul Sanatatii/ANMDM din anul 2007 si pana la data intrarii in vigoare a OMS nr. 1009/2016 (12 septembrie 2016), sunt considerate inregistrate in baza nationala de date ca dispozitive medicale puse in functiune pe teritoriul Romaniei.
  in cazul dispozitivelor medicale de tipul celor prevazute la art. 9, pentru care a fost notificat Ministerul Sanatatii inainte de anul 2007, notificarea se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2017.
  Inregistrarea in baza nationala de date a dispozitivelor medicale puse in functiune pe teritoriul Romaniei, in baza notificarii cu Formularul F3, nu reprezinta aprobare sau autorizare din partea Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale.
  OMS nr. 372/2015 privind inregistrarea dispozitivelor medicale a fost abrogat de art. 16 din OMS nr. 1009/2016.

 • Anunt important

  02.09.2016
  In atentia persoanelor interesate
  Cu ocazia controalelor efectuate in cadrul actiunii de supraveghere a pietei dispozitivelor medicale, s-a constatat ca S.C. ILIAS MED SRL, inmatriculata la Registrul comertului cu nr. J13/2564/2008, avand CUI 24245686, cu sediul in Constanta, Soseaua Mangaliei, Complex Doraly, Stand 17 C, judetul Constanta, desfasoara activitate de optica medicala fara a detine Aviz de functionare emis in conformitate cu prevederile Legii 95/2006, republicate in august 2015.
  ANMDM a sanctionat contraventional societatea si a dispus oprirea activitatii pana la intrarea in legalitate.

 • Anunt important

  02.09.2016
  In atentia persoanelor interesate
  Cu ocazia controalelor efectuate in cadrul actiunii de supraveghere a pietei dispozitivelor medicale, s-a constatat ca S.C. NONINO TRADING SRL, inmatriculata la Registrul comertului cu nr. J13/2240/1997, avand CUI 9806654, cu sediul in Constanta, Bd. 1 Mai, nr.1, Bloc H9, Parter, distribuie si comercializeaza dispozitive medicale fara a detine Aviz de functionare emis in conformitate cu prevederile Legii 95/2006, republicate in august 2015.
  ANMDM a sanctionat contraventional societatea si a dispus oprirea de la comercializare a dispozitivelor medicale, pana la intrarea in legalitate.

 • Anunt important

  02.09.2016
  In atentia persoanelor interesate
  ANMDM s-a autosesizat si a dispus efectuarea unui control la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, in vederea stabilirii cauzelor care ar fi putut determina, in data de 11.08.2016, incidentul reclamat, referitor la electrocutarea asistentului ATI, in momentul manevrarii butonului de administrare debit crescut de oxigen al echipamentului de anestezie tip Fabius Tiro, serie ARZC 0107/2008 (producator Draeger Medical AG, Germania).
  In data de 16.08.2016, o echipa a ANMDM – Departamentul Tehnic Laboratoare s-a deplasat la locul de utilizare a echipamentului, pentru determinarea parametrilor de securitate electrica si de performanta ai acestuia.
  Constatarile, consemnate in Raportul de expertiza, au fost urmatoarele:
  – Atat valorile obtinute la determinarea parametrilor de securitate electrica ai echipamentului, cat si a celor de performanta, s-au incadrat in limitele prevazute in specificatiile tehnice ale producatorului si in standardele aplicabile. Valorile obtinute la masurarea, in mod repetat, a parametrilor definitorii de securitate electrica, la intervale neregulate de timp, s-au incadrat de fiecare data in limitele prevazute de specificatiile tehnice ale producatorului si de standardele aplicabile;
  – Valorile obtinute la masurarea curentilor de scurgere intalniti pe toate partile tangibile ale ramei metalice a butonului de administrare debit crescut de oxigen s-au incadrat in limitele prevazute de specificatiile tehnice ale producatorului si in standardele aplicabile;
  – S-a facut dovada instruirii personalului medical care a utilizat echipamentul.
  In concluzie, avand in vedere rezultatele masuratorilor efectuate in conditiile de teren regasite la momentul controlului, la folosirea echipamentului conform manualului de utilizare al producatorului, de un personal instruit in acest sens, nu este posibila aparitia incidentului reclamat (electrocutare). Concluzia echipei de control a ANMDM – Departamentul Tehnic Laboratoare a fost de altfel sustinuta si de faptul ca, la doar o zi de la incidental reclamat, anterior controlului ANMDM, acelasi echipament a fost utilizat la o interventie chirurgicala de urgenta, cand s-a recunoscut functionarea la parametrii normali, fara semnalarea vreunui incident.

 • Anunt important

  02.09.2016
  In atentia persoanelor interesate
  ANMDM s-a autosesizat si a dispus efectuarea unui control la Spitalul Clinic Coltea, Bucuresti, in vederea stabilirii cauzelor care ar fi putut determina, in data de 28.07.2016 incidentul reclamat (referitor la aprinderea electrodului bipolar – accesoriu reutilizabil), petrecut in timpul utilizarii echipamentului de electrochirurgie cu curenti de inalta frecventa GN300, producator Aesculap Germania.
  In data de 29.07.2016, o echipa a ANMDM – Departamentul Tehnic Laboratoare s-a deplasat la locul de utilizare a echipamentului, pentru determinarea parametrilor de securitate electrica si de performanta ai acestuia.
  Constatarile, consemnate in Raportul de expertiza si in Raportul de control, au fost urmatoarele:
  – Echipamentul de electrochirurgie cu curenti de inalta frecventa GN300 era functional si se incadra in limitele prevazute in specificatiile tehnice ale producatorului si in standardele aplicabile;
  – Cordonul de legatura dintre portelectrod si echipamentul de electrochirurgie cu curenti de inalta frecventa era sectionat la imbinarea cu portelectrodul, fara insa a se constata topirea izolatiei cablului si nici a se simti miros de arsura electrica. De mentionat este faptul ca accesoriile implicate in incident au fost accesorii reutilizabile, apartinand spitalului.
  – Nu s-a facut dovada respectarii cerintei privind nominalizarea unei persoane cu responsabilitati in ceea ce priveste respectarea instructiunilor de utilizare si respectiv, de verificare vizuala a integritatii echipamentelor si de efectuare a testelor necesare inainte de utilizarea acestora.
  – Nu s-a facut dovada instruirii medicului care a utilizat echipamentul Electrocauter GN300 si a reclamat incidentul.

 • Anunt important

  26.08.2016
  In atentia persoanelor interesate
  Incepand cu data de 01.09.2016 registratura din Bd. Nicolae Titulescu 58, Sector 1, Bucureşti, va functiona in sediul din Str. Aviator Sanatescu 48, Sector 1, Bucuresti.

 • Anunt important

  25.07.2016
  Situatia DM oprite temporar/ definitiv de la comercializare, la data 21.07.2016.
  Retragerea de dispozitive medicale de pe piata sau interzicerea ori restrangerea introducerii lor pe piata sau a punerii lor in functiune, se face in temeiul prevederilor stabilite de:
  – Legea 95/2006, republicata, privind reforma in domeniul sanatatii, Art. 932, alin 1;
  – Hotararea Guvernului nr. 54/2009, privind conditiile introducerii pe piata a dispozitivelor medicale ART. 9, alin. 1, Art. 11, alin. 1,alin. 2 si Art.14; – Hotararea Guvernului nr. 798/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro Art.8 alin 2, Art. 10 alin 1, Art.14 , Art. 57 , alin 1;
  – H.G. 306/2011, privind unele masuri de supraveghere a pietei produselor reglementate de legislatia Uniunii Europene care armonizeaza conditiile de comercializare a acestora Art. 14 si Art.19.
  La data 21.07.2016, dispozitivele medicale cuprinse in tabelul de mai jos sunt temporar/definitiv oprite de la comercializare pana la eliminarea neconformitatilor.
  descarca documentul …

 • Anunt important

  25.07.2016
  In atentia persoanelor interesate
  In urma unei anchete desfasurate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii la sediul producatorului, Hangzhou Biotest Biotech Co. Ltd, China, au fost constatate neconformitati critice si majore in procesul de productie a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro, pe care producatorul nu a reusit sa le rezolve. Producatorul a dispus retragerea de pe piata a urmatoarelor produse cu loturile aferente:
  – RightSign HIV 1.2.O Rapid Test Cassette,
  Loturi: HIV14060001; HIV14060002; HIV14100001;
  HIV14100002; HIV15080003; HIV15110001;
  HIV16020005; HIV16050008
  – RightSign HCV Rapid Test Cassette,
  Loturi: HCV14060001; HCV14100001; HCV15050007;
  HCV15050008; HCV15090007; HCV15110001;
  HCV15110002; HCV16030007
  – RightSign HBsAg Rapid Test Cassette
  Loturi: HBSG14060001; HBSG14100001; HBSG15040001;
  HBSG15040002; HBSG15050005; HBSG15060003;
  HBSG15080001; HBSG15120003; HBSG16030001;
  HBSG16050014
  Producatorii BIOSYNEX S.A. – Franta si DIALAB – Austria, sunt deasemenea implicati, dispozitvele medicale pentru diagnostic in vitro ale acestora fiind de tipul OBL.
  OBL – Un etichetator marca proprie ce achizitioneaza un produs finit sau parti componente ale acestuia, de la Producatorul original al echipamentului (OEM – Original Equipment Manufacturer), pe care apoi il introduce pe piata sub numele sau marca comerciala proprie.
  Produsele fabricate de catre BIOSYNEX S.A. – Franta si DIALAB – Austria, cu loturile aferente, afectate, se regasesc mai jos
  Biosynex S.A., Franta:
  – Exacto Pro test HIV Ref 857318
  – Biosynex HIVTOP Ref 1150004
  – HIVTOP Ref 5059
  – Immunoquick HIV Ref 0556_K25
  – Biosynex HCV Ref 1150002
  – HCVTOP Ref 5058
  – Immunoquick HCV Ref 0557_K25
  – Biosynex HBV Ref 1150003
  – HBVTOP Ref 5060
  – Immunoquick HBsAg Ref 0558_K25
  Dialab, Austria:
  – DIAQUICK HIV Triline Cassette:
  Loturi: HIV15100013 (Exp.: 2017-08-31)
  HIV16010011 (Exp.: 2017-12-31)
  HIV16020005 (Exp.: 2018-02-28)
  – DIAQUICK HCV Cassette:
  Loturi: HCV15100013 (Exp.: 2017-10-31)
  HCV16010008 (Exp.: 2018-01-31)
  HCV16030007 (Exp.: 2018-03-31)
  – DIAQUICK HBsAg Cassette:
  Loturi: HBSG15100016 (Exp.: 2017-10-31)
  HBSG16010012 (Exp.: 2018-01-31)
  Toti cei trei producatori au dispus retragerea de pe piata a tuturor produselor implicate, dupa cum urmeaza:
  – In data de 08.06.2016, producatorul Biosynex S.A. Franta, a emis o „Notificare de suspendare, utilizare si retragere de pe piata a dispozitivelor medicale”, către distribuitori, pentru retragerea produselor si loturilor mai sus mentionate, cu returnarea acestora la producator;
  – In data de 16.06.2016, producatorul Hangzhou Biotest Biotech Co. Ltd, a emis o Notă de Atentionare, catre distribuitori, pentru retragerea produselor mai sus mentionate, cu returnarea acestora la producator;
  – In data de 20.06.2016, producatorul DIALAB, Austria a emis o Nota de Atentionare, catre distribuitori, pentru retragerea produselor si loturilor mai sus mentionate, cu returnarea acestora la producator.
  Având in vedere informatiile detinute si riscurile cu implicatii majore asupra sanatatii, in scopul protectiei sanatatii publice, ANMDM a decis transmiterea catre posibilii distribuitori ai produselor mentionate, in data de 28.06.2016, o atentionare de retragere a acestor produse, si a demarat actiunea de control in vederea verificarii respectarii dispozitiilor, de retragere a produselor, date de către producatori.
  Dacă aveti cunostinta de distribuitori care comercializeaza aceste produse sau dumneavoastra comercializati dispozitive medicale pentru diagnostic in vitro, fabricate de Hangzhou Biotest Biotech Co. Ltd. – China, va solicitam sa ne informati si sa stopati comercializarea acestor produse astfel incat sa nu fie pusa in pericol sanatatea si securitatea utilizatorilor acestor dispozitive medicale.
  Mai multe detalii referitoare la această ancheta gasiti pe site-ul OMS.

 • Anunt important

  25.07.2016
  In atentia persoanelor interesate
  Daca aveti suspiciuni asupra provenientei, calitatii si conformitatii unor dispozitive medicale va rugam sa ne anuntati pentru a putea lua toate masurile legale.
  Persoana de contact: Ing. Ioana TENE – Sef DRASP, Email: ioana.tene@anm.ro

 • Anunt important

  07.07.2016
  Situatia DM oprite temporar/ definitiv de la comercializare, la data 04.07.2016
  Retragerea de dispozitive medicale de pe piata sau interzicerea ori restrangerea introducerii lor pe piata sau a punerii lor in functiune, se face in temeiul prevederilor stabilite de:
  – Legea 95/2006, republicata , privind reforma in domeniul sanatatii, Art. 932, alin 1;
  – Hotarârea Guvernului nr. 54/2009, privind conditiile introducerii pe piata a dispozitivelor medicale ART. 9, alin. 1, Art. 11, alin. 1,alin. 2 si Art.14;
  – Hotarârea Guvernului nr. 798/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro Art.8 alin 2, Art. 10 alin 1, Art.14 , Art. 57 , alin 1;
  – H.G. 306/2011, privind unele masuri de supraveghere a pietei produselor reglementate de legislatia Uniunii Europene care armonizeaza conditiile de comercializare a acestora Art. 14 si Art.19.
  La data 04.07.2016, dispozitivele medicale cuprinse in tabelul de mai jos sunt temporar/definitiv oprite de la comercializare pana la eliminarea neconformitatilor.
  descarca documentul …

 • Anunt important

  05.07.2016
  In atentia persoanelor interesate
  In urma controalelor efectuate in actiunea de supraveghere a pietei dispozitivelor medicale s-a constatat ca o societate din Brasov a comercializat dispozitive medicale care desi au inscriptionat pe eticheta anumiti producatori, din documentele de provenienta rezulta ca alta societate este producatorul acestor dispozitive.
  Produsele in cauza sunt:
  – „Turbina cu led W&H model TE-95 RM” , producator trecut pe eticheta : W&H DENTALWERK Burmoos Gmbh Austria;
  – „Ace Protaper, marca Dentsply “Dentsply protaper files” , producator inscris pe eticheta : MAILLEFER INSTRUMENTS HOLDING SARL Elvetia.
  Din documentele de provenienta ( declaratie de conformitate, factura fiscala) rezulta ca OSAKADENT GROUP Ltd- HonngKong este producator . Am luat legatura cu producatorii MAILLEFER INSTRUMENTS HOLDING SARL Elvetia si W&H DENTALWERK Burmoos Gmbh Austria care ne-au confirmat ca produsele identificate sunt contrafacute , nefiind fabricate de ei.
  Daca aveti cunostinta de distribuitori care comercializeaza aceste produse sau dumneavoastra comercializati dispozitive medicale fabricate de OSAKADENT GROUP Ltd- HonngKong va solicitam sa ne informati si sa stopati comercializarea acestor produse astfel incat sa nu fie pusa in pericol sanataea si securitatea utilizatorilor acestor dispozitive medicale.
  Daca aveti suspiciuni asupra provenientei, calitatii si conformitatii unor dispozitive medicale va rugam sa ne anuntati pentru a putea lua toate masurile legale.
  Persoana de contact: Ing. Ioana TENE – Sef DRASP, Email: ioana.tene@anm.ro

 • Anunt important

  03.06.2016
  Situatia DM oprite temporar/ definitiv de la comercializare, la data 27.05.2016
  Retragerea de dispozitive medicale de pe piata sau interzicerea ori restrangerea introducerii lor pe piata sau a punerii lor in functiune, se face in temeiul prevederilor stabilite de:
  – Legea 95/2006, republicata , privind reforma in domeniul sanatatii, Art. 932, alin 1;
  – H.G. 54/2009, privind conditiile introducerii pe piata a dispozitivelor medicale ART. 9, alin. 1, Art. 11, alin. 1,alin. 2 si Art.14;
  – Hotararea Guvernului nr. 798/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro Art.8 alin 2, Art. 10 alin 1, Art.14 , Art. 57 , alin 1;
  – H.G. 306/2011, privind unele masuri de supraveghere a pietei produselor reglementate de legislatia Uniunii Europene care armonizeaza conditiile de comercializare a acestora Art. 14 si Art.19.
  La data 17.05.2016, dispozitivele medicale cuprinse in tabelul de mai jos sunt temporar oprite de la comercializare pana la eliminarea neconformitatilor.
  descarca documentul …

 • Anunt important

  18.05.2016
  Situatia DM oprite temporar/ definitiv de la comercializare, la data 17.05.2016

  Retragerea de dispozitive medicale de pe piata sau interzicerea ori restrangerea introducerii lor pe piata sau a punerii lor in functiune, se face in temeiul prevederilor stabilite de:
  – Legea 95/2006, republicata , privind reforma in domeniul sanatatii, Art. 932, alin 1;
  – H.G. 54/2009, privind conditiile introducerii pe piata a dispozitivelor medicale ART. 9, alin. 1, Art. 11, alin. 1,alin. 2 si Art.14;
  – Hotararea Guvernului nr. 798/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro Art.8 alin 2, Art. 10 alin 1, Art.14 , Art. 57 , alin 1;
  – H.G. 306/2011, privind unele masuri de supraveghere a pietei produselor reglementate de legislatia Uniunii Europene care armonizeaza conditiile de comercializare a acestora Art. 14 si Art.19.
  La data 17.05.2016, dispozitivele medicale cuprinse in tabelul de mai jos sunt temporar oprite de la comercializare pana la eliminarea neconformitatilor.
  descarca documentul …

 • Anunt important

  25.04.2016
  Situatia DM oprite temporar/definitiv de la comercializare, la data 25.04.2016
  Retragerea de dispozitive medicale de pe piata sau interzicerea ori restrangerea introducerii lor pe piata sau a punerii lor in functiune, se face in temeiul prevederilor stabilite de:
  – Legea 95/2006, republicata , privind reforma in domeniul sanatatii, Art. 932, alin 1;
  – H.G. 54/2009, privind conditiile introducerii pe piata a dispozitivelor medicale ART. 9, alin. 1, Art. 11, alin. 1,alin. 2 si Art.14;
  – H.G. 306/2011, privind unele masuri de supraveghere a pietei produselor reglementate de legislatia Uniunii Europene care armonizeaza conditiile de comercializare a acestora Art. 14 si Art.19.
  Dispozitivele medicale cuprinse in tabelul de mai jos sunt temporar oprite de la comercializare pana la eliminarea neconformitatilor:
  descarca documentul …

 • Anunt important

  10.03.2016
  Decizia Nr. 203/02.03.2016
  In baza probelor si a verificarilor facute s-a intocmit REFERATUL de motivare, drept pentru care, in temeiul legii, ANMDM, prin Decizia Nr.203/02.03.2016, a dispus INTERZICEREA introducerii pe piata, comercializarea si utilizarea precum si publicitatea capsulelor HearMEC Hyperbaric Oxygen, fabricate de Hear MEC Corporation Japonia.
  Decizia nr.203/02.03.2016 …

 • Anunt important

  01.02.2016
  Declararea activitatilor de sponsorizare in domeniul dispozitivelor medicale
  Va reamintim ca in conformitate cu art.1 alineatul ( 1 ) din OMS nr. 874/10 iulie 2015 pentru aprobarea formularelor de declarare a activitatilor de sponsorizare in domeniul dispozitivelor medicale si al materialelor sanitare, pana la data de 31 martie 2016 se raporteaza toate activitatile de sponsorizare, precum si orice alte cheltuieli suportate in 2015.
  Formularele de declarare a activitatilor de sponsorizare, precum si a celorlalte cheltuieli, altele decat sponsorizarea, se vor depune in original la Registratura ANMDM, sediul din Sos. N. Titulescu, nr. 58, sector 1, Bucuresti, conform programului si se vor transmite in format electronic de tip EXCEL pe adresa de mail: sponsorizare_dm@anmdm.ro.
  Nu vor fi luate in considerare formularele completate, altele decat cele in conformitate cu OMS nr. 874/2015.
  In adresa de inaintare ce insoteste formularul completat este absolut necesar sa se mentioneze atat persoana de contact, cat si datele de contact (telefon, fax, e-mail etc.).

 • Anunt important

  30.07.2015
  Declararea activitatilor de sponsorizare in domeniul dispozitivelor medicale
  Avand in vedere publicarea in Monitorul Oficial a OMS 874/2015 privind aprobarea formularelor de declarare a activitatilor de sponsorizare in domeniul dispozitivelor medicale si al materialelor sanitare, va comunicam ca formularele necesare raportarii activitatilor desfasurate in conf cu art.799 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii cu modificarile si completarile ulterioare au fost postate pe website-ul ANMDM la sectiunea „Sponsorizare”.
  Formularele de declarare a activitatilor de sponsorizare, precum si a celorlalte cheltuieli, altele decat sponsorizarea, se vor depune in original la Registratura ANMDM, sediul din Sos. N. Titulescu nr. 58, sector 1, Bucuresti, conform programului si se vor transmite in format electronic pe adresa de mail sponsorizare_dm@anmdm.ro.

 • Anunt important

  20.05.2015
  Continutul etichetei si instructiunilor de utilizare pentru dispozitive medicale
  Se admite introducerea pe piata sau punerea in functiune doar a dispozitivelor care poarta marcajul european de conformitate CE, marcaj care semnifica faptul ca aceste dispozitive au fost supuse evaluarii conformitatii . Dispozitivele trebuie sa indeplineasca cerintele esentiale care le sunt aplicabile prevazute in anexa nr. 1din HG 54/2009 , anexa 1 din HG 55/2009 sau anexa 1 din HG 798/ 2003 , tinând seama de scopul propus al acestora.
  In ceea ce priveste etichetarea si instructiunile de utilizare, cerintele esentiale prevad urmatoarele:
  citeste anuntul integral …

 • Anunt important

  20.05.2015
  Notificarea dispozitivelor medicale la punerea in functiune
  Conform HG 54/2009, HG 55/2009, HG 798/2003 si Ordinului Nr. 372/2015,
  Producatorul, reprezentantul autorizat al producatorului, importatorul sau distribuitorul stabilit in Romania sau in orice alt stat membru are obligatia sa notifice ANMDM punerea in functiune pe teritoriul Romaniei a urmatoarelor tipuri de dispozitive medicale:
  a) dispozitive medicale din clasele IIa, IIb si III;
  b) dispozitive medicale pentru diagnostic in vitro care fac obiectul anexei nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 798/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
  c) dispozitive medicale pentru diagnostic in vitro de autotestare;
  d) dispozitive medicale implantabile active.
  Punere in functiune – etapa in care dispozitivul este pus la dispozitia utilizatorului final, fiind gata de utilizare pe piata Uniunii Europene, pentru prima data pentru scopul propus.
  Conform Art. 9 al OMS 372 / 2015:
  Nerespectarea acestei cerinte constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei si interzicerea comercializarii pana la o data stabilita de ANMDM impreuna cu producatorul, reprezentantul autorizat sau distribuitorul, dupa caz, pentru eliminarea neconformitatilor;

 • Anunt important

  20.05.2015
  In atentia persoanelor interesate
  In ultima perioada se comercializeaza tot mai mult aparate, dispozitive si instrumente de tipul: saltele magnetice, dispozitive cu lumina polarizata, dispozitive de biorezonanta, dispozitive de protectie cu magneti, bandaje magnetice (cotiere, genunchiere, glesniere), aparate pentru terapie wellness, etc, care desi nu sunt inregistrate ca dispozitive medicale promit prevenirea, monitorizarea, investigarea, ameliorarea si/sau tratarea anumitor afectiuni de sanatate.
  In cazul multora dintre aceste echipamente nu exista studii clinice concludente care sa confirme eficacitatea in ameliorarea sau tratarea diverselor afectiuni.
  Inainte de a achizitiona asemenea produse, informati-va daca sunt declarate ca fiind dispozitive medicale de catre producatorii lor si consultati medicul curant in ceea ce priveste utilizarea acestora pentru afectiunile dorite a fi tratate de dvs. Nu le utilizati fara consultarea unui medic si fara a citi cu atentie instructiunile de utilizare.

 • Anunt important

  16.04.2015
  In atentia persoanelor interesate
  S-au publicat in Monitorul Oficial OMS nr.308 /17.03.2015 privind controlul prin verificare periodica a dispozitivelor medicale puse in functiune ºi aflate in utilizare (inlocuieste OMS nr.44/2013) OMS nr.309/17.03.2015 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XIX din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, referitoare la avizarea activitatilor in domeniul dispozitivelor medicale (inlocuieste OMS nr.748/2014).
  Aceste ordine pot fi descarcate de la TEHNIC-LABORATOARE/Legislatie specifica, respectiv EVALUARE UNITATI TEHNICO-MEDICALE/Legislatie specifica.
  Cererile tip pentru avizul de functionare, pentru anexa la avizul de functionare si pentru inregistrarea in baza de date a furnizorilor de servicii in domeniul dispozitivelor medicale rezidenti in UE sau SEE se pot descarca de la EVALUARE UNITATI TEHNICO-MEDICALE/Documente utile.
  Cererile si corespondenta aferenta activitatilor ANMDM in domeniul dispozitivelor medicale se depun la registratura sediului din Sos.Nicolae Titulescu nr.58, sector 1, dupa urmatorul program: de luni pana joi – orele 9:00-16:00; vineri – orele 9:00-13:00.
  Eliberarea documentelor se face in zilele de marti si miercuri, orele 9:00-15:00.

 • Anunt important

  22.10.2014
  In atentia persoanelor interesate
  Incepand cu data de 13.10.2014, prin publicarea Legii nr.132/2014 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 2/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, ANMDM este Autoritate Competenta pentru dispozitivele medicale, preluand atributiile acesteia de la Ministerul Sanatatii.
  Pana la definitivarea noii metodologii, cererile tip din Ordinul MS nr.253/2010 click aici se pot depune la registratura Autoritatii Competente de la punctul de lucru din Sos.N.Titulescu nr.58.
  Cererea pentru emiterea avizului de functionare pentru activitatile de optica medicala, protezare auditiva, protezare ortopedica sau reparare, mentenanta si punere in functiune/instalare dispozitive medicale va fi insotita de urmatoarele documente:
  a) copie a certificatului de inregistrare ºi a certificatului constatator emise de oficiul registrului comertului sau alt inscris oficial/act normativ care sa ateste infiintarea unitatii solicitante;
  b) copie a statutului societatii comerciale/actul constitutiv;
  c) dupa caz:
  – autorizatie sanitara de functionare sau proces verbal de constatare a conditiilor igienico – sanitare emis DSP;
  – autorizatie de mediu
  d) dovada detinerii spatiului la care se anexeaza planul incaperilor, cu precizarea dimensiunilor, compartimentarilor si destinatia acestora;
  e) lista cuprinzand personalul de specialitate al unitatii , la care se anexeaza copii dupa documentele de studii si instruiri punctuale;
  f) declaratie privind domeniul de activitate desfasurat (pentru service se vor mentiona categoriile si tipurile de dispozitive medicale pentru care se executa lucrari de reparare, mentenanta si punere in functiune/ instalare)
  g) lista privind echipamentele si dispozitivele de masurare si monitorizare cuprinzand seria, anul de fabricatie, data ultimei etalonari/calibrari;
  h) instructiuni de lucru referitoare la activitatile desfasurate sau procedura de service pentru unitatile care au implementat SR EN ISO 9001;2008 sau SR EN ISO 13485:2012, referitoare la activitatile desfasurate;
  i) copie dupa certificatul de management al calitatii SR EN ISO 9001:2008 sau SR EN ISO 13485:2012 pentru unitati care presteaza activitati in domeniul service dispozitive medicale, protezare auditiva, protezare ortopedica, alte tipuri de protezare.*
  *Certificatele SR EN ISO 9001:2008 si SR EN ISO 13485:2012 trebuie sa fie emise de un organism de certificare, acreditat de un organism national de acreditare (RENAR sau similar).

 • Anunt important

  18.09.2014
  Noutati privind dispozitivele medicale
  O noua procedura de evaluare a capabilitatii si competentei firmelor care au solicitat emiterea avizului de functionare pentru prestarea de activitati in domeniul dispozitivelor medicale a intrat in vigoare la data de 15.09.2014. Aceasta procedura, noul formular de cerere si chestionarele de evaluare pe tip de activitate pot fi accesate in sectiunea Avize de functionare.

 • Anunt important

  08.11.2011
  Chestionar de evaluare a nivelului de satisfactie a clientului
  Pentru a veni in sprijinul imbunatatirii permanente a activitatii Departamentului Tehnic-Laboratoare, rugam beneficiarii sa completeze si sa transmita la nr.fax.0212228683, urmatorul chestionar:
  descarca chestionarul …

 • Anunt important

  08.11.2011
  Noutati privind dispozitivele medicale
  Ca urmare a monitorizarii activitatii desfasurate de catre societatile tehnico-medicale, avizate de catre Ministerul Sanatatiii sau in curs de avizare, care au certificat si implementat sistemul de management al calitatii SR EN ISO 9001:2008 sau SR EN ISO 13485:2004 cu organisme de certificare acreditate de un organism de acreditare national (RENAR sau similar), cat si datorita consultarilor si discutiilor purtate cu o parte din aceste organisme de certificare, ANMDM-Departamentul de evaluare unitati tehnico-medicale precizeaza urmatoarele:
  – Domeniul dispozitivelor medicale este reglementat de directive europene (93/42, 98/79, 90/365) si in baza art.6 din Legea nr.176/2000 privind dispozitivele medicale, republicata, cu modificarile ulterioare, precum si a OMS nr.1636/2007, cu modificarile ulterioare, ANMDM efectueaza activitatea de evaluare a organizatiilor care presteaza servicii in domeniul dispozitivelor medicale (optica medicala, protezare ortopedica/ auditiva/ alte tipuri sau reparare, verificare si punere in functiune dispozitive medicale);
  – ANMDM “elaboreaza proceduri tehnice specifice in domeniul dispozitivelor medicale”, “evalueaza si/sau auditeaza, la cererea Ministerului Sanatatii, persoanele fizice sau juridice care solicita avizul de functionare” (art.7 din legea mentionata mai sus) si intocmeste raportul de evaluare in baza caruia Ministerul Sanatatii emite acest aviz (art.8, alin.2 din OMS 1636/2007);
  – Raportul de evaluare intocmit de ANMDM confirma ca persoana fizica sau juridica ce solicita avizul de functionare indeplineste toate conditiile de lucru, dotare tehnico-materiala, calificare, capabilitate, proceduri si instructiuni pentru a desfasura activitatea respectiva.
  Urmarind in timp calitatea serviciilor prestate de furnizorii de servicii in domeniul dispozitivelor medicale, ANMDM a constatat ca nu toti pot demonstra capacitatea de a furniza servicii care in mod constant satisfac cerintele clientilor si cerintele de reglementare aplicabile domeniului de activitate. In acest sens a fost imperios necesara solicitarea certificarii sistemului de management al calitatii, ca o dovada a respectarii acestor cerinte.
  Deoarece activitatile evaluate sunt in domeniul dispozitivelor medicale si au implicatii serioase in sanatatea publica, in baza legislatiei in domeniu si avand in vedere ca pentru certificarea sistemelor de management al calitatii in conformitate cu SR EN ISO 13485 (specific dispozitivelor medicale) exista putine organisme acreditate in tara, iar majoritatea organismelor de certificare acreditate in vederea certificarii SR EN ISO 9001:2008 nu folosesc experti tehnici si auditori calificati si cu experienta in domeniul dispozitivelor medicale, pentru a se asigura ca furnizorii de servicii in domeniul dispozitivelor medicale isi desfasoara activitatea in conformitate cu cerintele acestor standarde , ANMDM a intocmit o procedura tehnica proprie de evaluare.
  Institutia noastra nu a dorit monopolizarea acestei activitati, a dorit doar sa se asigure ca aceste activitati sunt desfasurate de catre personal calificat
  Codurile CAEN 3313, 3314 si 332 nu fac referire explicit la reparare , verificare si punere in functiune dispozitive medicale, iar din experienta ANMDM s-a constatat ca auditorii/ expertii din echipele de audit nu cunosc intotdeauna legislatia specifica domeniului. Acestea au fost motivele care ne-au determinat sa gandim procedura de agreere a organismelor de certificare. Nu s-a inteles reactia organismelor de certificare, atata timp cat ANMDM-ul nu a dorit altceva decat sa analizeze in profunzime satisfacerea cerintelor specifice domeniului.
  Deoarece demersul nostru a fost eronat inteles , s-a renuntat la acesta procedura de agreere a organismelor de certificare in activitatea de evaluare a unitatilor de tehnica medicala, mentinandu-se doar cerinta certificarii sistemului de management al calitatii, cu un organism de certificare acreditat.
  Evaluarea unitatilor tehnico-medicale care solicita emiterea avizului de functionare, cat si evaluare de supraveghere a acestor unitati, se desfasoara de catre ANMDM- Departamentul EUTM in baza unei proceduri proprii ca si pana acum.