09.02.2018
In atentia persoanelor interesate
Astazi a avut loc la sediul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) o intalnire de lucru la care au participat Ministrul Sanatatii, doamna Sorina Pintea, domnul Octavian Alexandrescu, Secretar de Stat in cadrul MS, domnul Dr. Alexandru Velicu, Presedintele ANMDM, reprezentanti ai distribuitorilor angro pentru imunoglobuline si CN Unifarm SA, reprezentanti ai ANMDM.
Tema intalnirii a constituit-o criza creata de discontinuitatea in aprovizionarea pietei farmaceutice cu imunoglobuline, medicamente care se adreseaza sindromului de imunodeficienta primara, in conditiile in care producatorii au beneficiat de avantajul de a fi scutiti de la plata taxei clawback pe o perioada de doi ani.
Ministrul Sanatatii, doamna Sorina Pintea, a solicitat reprezentantilor distribuitorilor angro pentru aceste medicamente informatii precise in legatura cu posibilitatile de asigurare a pacientilor cu imunoglobuline, atat in perioada imediat urmatoare, cat si in continuare, in cursul anului 2018.
Avand in vedere prelungirea acestei situatii de criza, reprezentantii MS au anuntat programarea in cursul lunii februarie a unei intalniri cu producatorii de imunoglobuline, care reprezinta prima veriga in lantul de aprovizionare a pacientilor cu aceste medicamente.
Din discutii a reiesit faptul ca in trimestrul I al anului 2018 urmeaza sa intre pe piata o anumita cantitate din trei tipuri de imunoglobuline (IG Vena, Intratect si Gammanorm), cu posibilitatea de suplimentare in continuare.