15.04.2020
În atenția persoanelor interesate
ANMDMR apeleaza la responsabilitate din partea tuturor partilor implicate in disponibilitatea medicamentelor
Avand in vedere sesizarile primite privind lipsa pe piata a Euthyrox, in ciuda tuturor demersurilor intreprinse de Agentie la nivel de producator si distribuitori angro, se impune continuarea investigarii cauzelor care au condus la mentinerea situatiei de criza privind disponibilitatea pe piata a medicamentului Euthyrox (levotiroxina), in sensul modului in care este respectata obligatia de serviciu public, definita prin acte normative nationale.
Astfel, astazi s-au facut cateva verificari prin sondaj la farmacii din Bucuresti si teritoriu si s-a constatat ca nu toate farmaciile iau precomenzi de la pacienti pentru medicamentele pe care nu le au pe stoc, in cazul de fata Euthyrox, astfel incat sa fie comunicate distribuitorilor comenzi ferme de aprovizionare, in acord cu necesitatea pacientilor. Fara o comunicare clara si corecta intre distribuitori si farmacii, privind preluarea si gestionarea comenzilor, pacientul risca sa fie dezinformat si plimbat inutil de la o unitate la alta.
Farmaciile au posibilitatea sa pastreze la nivelul unitatii, prescriptia medicala neonorata timp de 48 ore, cu acceptul pacientului si sa o transmita catre distribuitorii angro parteneri de contract, care la randul lor, in cazul in care nu au in stoc medicamentul, trebuie sa se implice in solutionarea prescriptiei medicale.
Pe de alta parte, suntem asigurati ca se fac toate eforturile ca in aceasta saptamana produsul sa fie livrat catre farmacii.
In perioada urmatoare, Agentia va continua verificarile privind respectarea obligatiei de serviciu public atat la nivelul companiei care detine autorizatia de punere pe piata, cat si la nivelul distribuitorilor angro, in asa fel incat aceasta sa se reflecte in capacitatea farmaciei de a raspunde nevoilor pacientilor.
ANMDMR considera ca numai printr-un parteneriat corect consimtit si respectat de toate verigile lantului implicat in disponibilitatea pe piata a medicamentelor (autoritati, producatori, distribuitori angro, farmacii si pacienti), se poate ajunge la un echilibru al pietei farma din Romania.