20.05.2015
In atentia persoanelor interesate
Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a organizat, miercuri, 20 mai 2015, o noua masa rotunda cu reprezentantii mai multor asociatii de pacienti, in cadrul careia s-au abordat aspecte privind activitatea de farmacovigilenta la nivelul Uniunii Europene, respectiv monitorizarea si reevaluarea profilului de siguranta al unor medicamente sau clase de medicamente.
Specialistii Agentiei au explicat procedurile si etapele care se pot finaliza prin mentinerea autorizatiilor de punere pe piata (APP) cu modificari ale informatiilor despre medicament (ale indicatiilor terapeutice, ale modului de administrare, doze, adaugarea de noi contraindicatii sau atentionari speciale etc,) sau uneori, prin suspendarea APP sau chiar retragerea autorizatiei. Printre exemplele care au fost discutate s-au numarat: codeina, diclofenacul, ibuprofenul, contraceptivele combinate, medicamente destinate tratamentului osteoporozei, metoclopramida, sibutramina etc. O informare corecta pe acest subiect era necesara, in contextul in care, in ultima perioada, in mass-media au aparut mai multe informatii care pot crea confuzie in randul pacientilor.
La intalnire au fost prezenti reprezentanti ai Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice (APAH-RO), Asociatiei Daruieste Viata, Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania, Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, Asociatiei pentru Boli Rare, Fundatiei Baylor Marea Neagra, Asociatiei Transplantatilor din Romania, Asociatiei Nationale a Hemofilicilor din Romania si Asociatiei Pavel.
Reprezentantii asociatiilor de pacienti si-au exprimat deschiderea de a informa membrii lor cu privire la subiectele dezbatute. Mai mult, unii participanti au propus si demararea unor programe educationale pentru pacienti cu sprijinul ANMDM, propunere acceptata de conducerea Agentiei.
Din partea ANMDM au participat dr. Marius Tanasa, vicepresedintele Agentiei, specialisti din cadrul Serviciului de Farmacovigilenta si Management al Riscului, precum si reprezentanti ai Departamentului Politici si Strategii.
La incheierea mesei rotunde, reprezentantii ANMDM si-au reiterat disponibilitatea de a organiza periodic intalniri cu reprezentanti ai asociatiilor de pacienti pe alte teme de interes.