17.09.2021
În atenția persoanelor interesate
Problemele cu care se confruntă asociațiile de pacienți din România și eventualele soluții ce pot fi implementate pe termen scurt și mediu în sprijinul acestora au reprezentat tema primei întâlniri organizate joi, 16 septembrie, de ANMDMR.
Reprezentanții mai multor asociații de pacienți din România au fost invitați la sediul Agenției, principalele subiecte discutate fiind îmbunătățirea domeniului studiilor clinice în România, din perspectiva evaluării dosarelor într-un timp mai scurt, fapt posibil și datorită recentei suplimentări a numărului de experți evaluatori, dar și nevoia stringentă de digitalizare a instituției pentru a eficientiza integrarea tuturor serviciilor în sensul simplificării proceselor.
Alte teme importante aduse în discuție de asociațiile de pacienți au fost legate de aprobarea terapiilor off-label și posibilitatea formării unui grup de lucru interinstituțional, alături de CNAS și Ministerul Sănătății, precum și îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul donațiilor și autorizațiilor de nevoi speciale (ANS).
Farmacovigilența și raportarea reacțiilor adverse sunt subiecte de interes pentru reprezentanții asociațiilor de pacienți, aceștia având un rol deosebit prin încurajarea pacienților, în perioada pandemiei, de a raporta reacțiile adverse ale vaccinurilor împotriva COVID-19.
Au mai fost discutate subiecte legate de posibilitatea livrării medicamentelor la domiciliul pacienților pentru a degreva efectuarea tratamentului în cadrul spitalelor, acolo unde este posibil, precum și de publicitatea la medicamente și campaniile de educare și informare derulate de către asociațiile de pacienți.
“Vom continua seria acestor întâlniri de lucru cu unele focalizate pe anumite teme ce pot fi îmbunătățite prin colaborarea și cu asociațiile de pacienți. Este important ca experții Agenției să cunoască mai bine problemele cu care se confruntă pacienții – din păcate toți suntem pacienți sau aparținători – pentru că există soluții câteodată extrem de simple ce pot îmbunătăți accesul pacienților la medicamente, aceasta fiind, practic, misiunea noastră, a ANMDMR”, a afirmat Robert Ancuceanu, președintele ANMDMR.