18.08.2022
În atenția persoanelor interesate
Informare privind studiile clinice autorizate în România, în 2022
Pentru a veni în sprijinul pacienților și al profesioniștilor din domeniul sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a publicat pe site-ul instituției Lista Studiilor Clinice autorizate în acest an, până la acest moment, în România și aflate în curs de desfășurare.
Astfel, prin consultarea acestei Liste, pacienții, în funcție de afecțiunea pe care o au, pot identifica centrele medicale autorizate în România să desfășoare studii clinice pentru diverse patologii. Decizia de includere a unui pacient într-un studiu clinic aparține medicului investigator, pe baza unor criterii riguros stabilite. Medicul investigator va îndruma și orienta pacientul în tot acest demers, începând cu informarea corectă și completă a acestuia precum și semnarea consimțământului informat privind studiul clinic.
La recomandarea Comisiei Europeane a fost creat Registrul public European care include studiile clinice cu beneficiu terapeutic aprobate la nivelul Uniunii Europene. Astfel, prin accesarea link-ului https://www.clinicaltrialsregister.eu/ctr-search/search, existent la finalul Listei postate pe site-ul ANMDMR și introducerea în motorul de căutare a numărului EudraCT aferent studiului de interes, pot fi găsite informații precum: numele complet al studiului, informații despre sponsor, afecțiunea medicală sau informații legate de criteriile de includere și excludere în studiu.
Mai multe informații despre studiile clinice pot fi accesate aici (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/studii-clinice/)