Declaratia Prof. Guido Rasi, Director Executiv al Agentiei Europene a Medicamentului (EMA) cu privire la Saptamana Europeana a Vaccinarii 2018, desfasurata sub deviza Protected together, #VaccinesWork (Protejati impreuna, #VaccinurileFunctioneaza)

Vaccinurile sunt importante pentru fiecare dintre noi: anual, ele asigura protectie pentru 2,7 milioane de oameni impotriva rujeolei, apara de tuse convulsiva un milion de persoane si doua milioane de copii de tetanos.
Au eradicat variola si au învins poliomielita, o boala ingrozitoare care afecteaza milioane de copii din aproape toate colturile lumii.
In ciuda acestor fapte, exista multi europeni care ezita cand se pune problema vaccinarii propriilor copii sau persoane.
Conform datelor furnizate de Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control = ECDC), numarul persoanelor afectate de rujeola in Uniunea Europeana intre 2016 și 2017 a crescut de peste trei ori. 86% dintre acestea nu fusesera vaccinate. Iar de la începutul anului 2017 si pana acum, desi poate fi usor prevenita prin vaccinare, aceeasi boala a dus la 50 de decese.
Unii parinti opteaza in mod activ sa nu-si vaccineze copilul, decizie insotita de urmari atat asupra persoanelor, cat si asupra sanatatii publice. Astfel, in unele comunitati, rata de vaccinare a scazut sub 95%, cat este necesar pentru asigurarea protectiei populatiei.
Este o situatie de risc grav pentru grupurile vulnerabile de populatie precum copiii foarte mici, persoanele cu tulburari imune sau cei aflati in tratament impotriva cancerului, care nu pot fi vaccinati ei insisi dar sunt protejati cand cei cu care vin in contact sunt vaccinati.
Prin decizia de a nu utiliza vaccinarea, oamenii se pun pe ei insisi, pe copiii lor si pe cei din jurul lor, in pericol.
Sarcina Agentiei Europene a Medicamentului (EMA) este asigurarea utilizarii in UE a unor vaccinuri sigure si eficace. EMA aplica reguli stricte pentru autorizarea vaccinurilor in intreaga Europa. Odata intrate in circuitul terapeutic, EMA le monitorizeaza continuu siguranta, astfel incat sa poata detecta, investiga si gestiona prompt orice efecte adverse.
Vaccinarea va mentine in siguranta, fiind in acelasi timp o responsabilitate fata de cei apropiati.
Acestea sunt motivele pentru care EMA sustine Saptamana Europeana a Vaccinarii.

Protected together, #VaccinesWork