16.02.2018
In atentia persoanelor interesate
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a avut onoarea de a fi gazda primei zile de lucrari a celei de-a 4-a Editii a Masterclass Scoala Pacientilor, organizata de Revista Politici de Sanatate si Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC).
In cadrul dezbaterii „Dialogul inteligent cu autoritatile” au raspuns intrebarilor formulate, manifestand o totala deschidere spre o comunicare eficienta si constructiva cu asociatiile de pacienti:
Conf. Univ. Dr. Diana Paun – Consilier de Stat, Administratia Prezidentiala
Sorina Pintea – Ministrul Sanatatii
Dr. Octavian Alexandrescu – Secretar de Stat – Ministerul Sanatatii
Dr. Alexandru Velicu – Presedinte ANMDM
Razvan Vulcanescu – Presedinte CNAS
Conf. Univ. Dr. Florin Buicu – Presedinte Comisia pentru sanatate si familie, Camera Deputatilor
Emanuel-Gabriel Botnariu – membru Comisia pentru sanatate publica, Senat
Romana Furtuna – consilier al ministrului Sanatatii pentru relatia cu asociatiile de pacienti si ONG-uri.
Presedintele ANMDM a intarit ideea exprimata de Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, cu privire la faptul ca Agentia este condusa de o echipa tanara, care a identificat deja cea mai mare parte a problemelor pentru care este in masura sa gasească solutii.
Dr. Velicu, a subliniat inca o data, ca rolul ANMDM, asa cum a evidentiat si Conf. Univ. Dr. Diana Paun, in cuvantul sau, este bine definit si asumat de toti specialistii Agentiei.
ANMDM se confrunta in prezent cu o problemă reala, mentionata in interventia sa, de Conf. Univ. Dr. Buicu, o situatie pe care o cunoaste foarte bine si despre care ar trebui sa se vorbeasca in spatiul public (subdimensionarea personalului, implementarea Legii salarizarii unitare, precum si dorinta de a nu mai exista situatii de retrageri de medicamente sau discontinuitati in aprovizionarea pietei farmaceutice).
In ceea ce priveste relatia cu CNAS, Președintele Agentiei a subliniat ca a avut repetate intalniri cu Presedintele Razvan Vulcanescu, in urma carora s-a creat un grup de lucru pentru identificarea unor posibilități de reducere a birocrației intre cele doua institutii, pe care a constatat-o in perioada cand a ocupat functia de Vicepresedinte al ANMDM.
In incheierea cuvantului sau, Dr. Velicu a reiterat deschiderea spre comunicare proactiva cu asociatiile de pacienti, cu care, asa cum a discutat deja cu Radu Ganescu, Presedinte COPAC, urmeaza sa incheie un protocol de colaborare, in vederea stabilirii unui parteneriat pentru identificarea problematicilor specifice asociatiei si a solutiilor concrete pentru rezolvarea acestora, precum si a promovarii unui mediu etic, corect si transparent la nivelul comunicarii.