> Raporteaza o reactie adversa
> Comunicari directe catre profesionistii din domeniul sanatatii
> Medicamente supuse unei monitorizari suplimentare
> Intrebari si raspunsuri referitoare la siguranta medicamentelor
> Informatii pentru detinatorii de autorizatii de punere pe piata
> Legislatie specifica pentru farmacovigilenta

Alte modalitati de raportare a reactiilor adverse

Raportarea unei reactii adverse asociate cu administrarea unui medicament de uz uman se poate realiza si prin completarea unei fise de raportare de reactii adverse corespunzatoare pentru pacienti, respectiv profesionisti din domeniul sanatatii.

Va rugam sa descarcati una din fisele pentru raportarea reactiilor adverse:

Fişa pacientului

Fisa profesionistului din domeniul sanatatii (aceasta fisa poate fi utilizata de catre: medici, farmaciști, medici dentiști, asistenți medicali, asistenți de farmacie)

* Pentru medicamente folosite in tratamente de ultima instanta, profesionistii sunt rugati sa completeze aceasta fisa de raportare.

Fisa respectiva se tipareste, se completeaza cu informatii cat mai exacte si se transmite catre ANMDMR prin posta/ fax/ e-mail utilizand urmatoarele date de contact:
– Adresa postala: Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania, Str. Mr. Stefan Sanatescu nr. 48, Sector 1, 011478, Bucuresti, Romania;
– Fax: +40 21 316 34 97
– E-mail: adr@anm.ro

* Dacă aveți întrebări, nelămuriri sau informații suplimentare referitoare la modalitatea de raportare a reacțiilor adverse suspectate, puteți utiliza următorul număr de telefon: +4031 423 2419 (disponibil în zilele de luni-joi, interval orar 09.30 – 16.30 și în ziua de vineri, interval orar 9.30-14.00) sau le puteți transmite pe adresa de e-mail: adr@anm.ro.

Informatii pentru profesionistii din domeniul sanatatii privind raportarea reactiilor adverse la medicamente

– Transmiterea de catre medici a unui raport de reactie adversa suspectata la medicamente, este creditata in cadrul Programului National de Educatie Medicala Continua cu 5 credite* EMC pentru un raport, dar nu mai mult de 2 rapoarte pe an.
– Transmiterea de catre farmacisti a unui raport de reactie adversa suspectata la medicamente, este creditata in cadrul Programului National de Educatie Farmaceutica Continua cu 10 credite EFC.
* Decizia 12/2018 a CMR privind reglementarea sistemului national de educatie medicala continua, a criteriilor si normelor de acreditare a furnizorilor de educatie medicala continua, precum si a sistemului procedural de evaluare si creditare a activitatilor de educatie medicala continua adresate medicilor.

Unde gasiti informatii despre reactiile adverse?
– Rezumatul caracteristicilor produsului (RCP) contine informatii actualizate despre produs pentru profesionistii din domeniul sanatatii.
– La punctul 4.8 Reacţii adverse din Rezumatul caracteristicilor produsului, gasiti informatii despre reactiile adverse posibile asociate cu administrarea medicamentului.
– RCP medicamentelor sunt disponibile pe website-ul ANMDMR, la urmatoarea adresa: https://www.anm.ro/nomenclator/medicamente

Informatii pentru pacienti privind raportarea reactiilor adverse la medicamente

– Orice pacient, persoana care asigura ingrijirea pacientului, parinte sau reprezentant legal poate raporta o reactie adversa suspectata la medicamente.
– Daca manifestati orice reactii adverse la medicamente, trebuie sa va adresati medicului sau farmacistului.
– Numai medicul dumneavoastra este in masura sa va ofere recomandari cu privire la tratamentul pe care il urmati si daca este necesar sa il opriti sau modificati.

* AGENTIA NATIONALA A MEDICAMENTULUI SI A DISPOZITIVELOR MEDICALE DIN ROMANIA NU OFERA SFATURI SAU CONSILIERE MEDICALA!

Unde gasiti informatii despre reactiile adverse?
– In Prospectul care insoteste medicamentul sunt prezentate informatiile despre produs pentru pacient/utilizator.
– La punctul 4 REACŢII ADVERSE POSIBILE din Prospect gasiti informatii despre reactiile adverse posibile asociate cu administrarea medicamentului.
– Inainte de a incepe utilizarea unui medicament, trebuie sa cititi cu atentie si in intregime Prospectul, deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.

Mai multe informatii pentru pacienti sunt disponibile aici.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) incurajeaza pacientii, reprezentantii legali ai pacientilor, persoanele care asigura ingrijirea pacientilor, profesionistii din domeniul sanatatii (medici, farmacisti, asistenti, moase) sa raporteze reactiile adverse suspectate la medicamente. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta medicamentelor si, astfel, la protejarea sanatatii dumneavoastra şi a altor persoane.